Plenković osudio neopravdano dizanje cijena, najavljene mjere

Premijer Andrej Plenković danas je osudio neopravdano podizanje cijena nakon uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj, poručujući kako će se tome snažno suprotstaviti mjerama Vlade u narednom razdoblju. Vlada je na današnjoj sjednici donijela zaključak o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, kojim obvezuje nadležne službe na pojačane kontrole cijena i nalaže da se neopravdano dignute cijene vrate na razine od 31. prosinca, piše hrt.hr.

Plenković je na početku sjednice zahvalio brojnim gospodarskim subjektima i svima koji su učinili sve da proces zamjene kune eurom “bude na zaista visokoj razini”.

Međutim, naglašavajući da se ne radi o generaliziranju, rekao je da su neki “iskoristili konverziju kako bi neopravdano podizali cijene, za što ne postoji nikakav razlog ni opravdanje budući da se konverzija obavlja bez naknade”.

Zahvalio je svim poslovnim subjektima, velikoj većini, koja se u skladu s propisima prilagodila i izvršila prelazak poslovanja na euro, pri čemu su zadržali cijene i nisu nametnuli bespotrebna i neopravdana poskupljenja.

Osudio je “čisto profiterstvo, lov u mutnome pojedinih poslovnih subjekata”.

– Mi ćemo se tome snažno suprotstaviti mjerama Vlade u narednom razdoblju, počevši od današnje sjednice i točke 3 zaključka koji smo pripremili ovih dana, rekao je Plenković.

– Naša je politika da vodimo računa da upravljamo krizama na način da smo oslonac i građanima i gospodarstvu, i to uvijek u dobroj volji, poručio je.

Slobodno tržište – da, kapitalizam – da, slobodno formiranje cijena – da, ali profiterstvo u ovakvoj situaciji – to ne. To nikako ne”

Rekao je da trebamo imati konkurentna poduzeća, ali i potrošače bez kojih nema gospodarskog rasta ni radnih mjesta.

– Moramo voditi računa o svim akterima na ovom slobodnom tržištu. Slobodno tržište – da, kapitalizam – da, slobodno formiranje cijena – da, ali profiterstvo u ovakvoj situaciji – to ne. To nikako ne, poručio je Plenković.

Rekao je da se ne smije dogoditi da pohlepa prevlada nad solidarnosti (pri čemu je spomenuo Gordona Gekka, lik iz filma Wall Street) te da će Vlada učiniti sve da se to ne dogodi.

Predstavljajući Prijedlog zaključka o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, ministar gospodarstva Davor Filipović rekao je da se svi poslovni subjekti koji su povisili cijene roba i usluga protivno Zakonu o uvođenju eura obvezuju da revidiraju maloprodajne cijene tako da budu određene najviše do visine maloprodajnih cijena koje su vrijedile na dan 31. prosinca 2022. godine.

Radi praćenja tih zaključaka i radi sprječavanja negativnog učinka na potrošače, zadužuju se Državni inspektorat, porezna i carinska uprava, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo zdravstva, Hrvatska narodna banka, HANFA, HROTE i Agencija za obalni i linijski promet, da bez odgode provedu pojačani nadzor poslovnih subjekata.

Također se zadužuje Ministarstvo gospodarstva da intenzivira aktivnosti koje će omogućiti potrošačima praćenje cijena roba i usluga na različitim prodajnim i uslužnim mjestima radi potpunog, pravodobnog i cjelovitog informiranja potrošača.

Ministarstvo poljoprivrede zadužuje se za praćenje kretanje cijena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Mikulić: U 31 posto nadzora utvrđeni prekršaji

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić na vladinoj je sjednici izvijestio da je u protekla dva dana provedeno 306 nadzora vezanih uz cijene te je utvrđeno 96 prekršaja.

Što se tiče trgovine, kaže kako preliminarni podaci pokazuju da je zabilježen rast cijena od tri do 19 posto i to za čokoladu, pekarske proizvode, pivo, maslac, kiselo vrhnje, toaletni papir, kavu i druge artikle. Utvrdit će se radi li se o neopravdanom povećanju cijena.

U uslužnim djelatnostima, povećanje se kreće od 10 do 80 posto, a turistički inspektori su u 151 nadzoru utvrdili 52 povrede odnosno povećanja cijena, od jedan do deset posto.

“Država neće ovo odgledati bez reakcije”

Plenković je rekao da Vlada zadužuje sve nadležne resore da pojačaju nadzor gospodarskih subjekata, a Ministarstvo gospodarstva da poduzme sve mjere kako bi prikupilo potpune i točne informacije o kretanju i praćenju cijena. Vlada je, kako je rekao, zadužila i Ministarstvo poljoprivrede da prikupi podatke o kretanju cijena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a sve nadležne resore da razmotre pripremu izmjena odgovarajućih propisa i drugih akata Vlade kako bi se još bolje zaštitili potrošači.

– To ćemo napraviti, a kad kažem mjere, da ne bi bilo dilema, mislim i na subvencije i druge poreze. Država neće ovo odgledati bez reakcije, a svi koji misle da mogu u ovoj situaciji od jedne izrazito pozitivne i korisne stvari svojom neodgovornom poslovnom politikom baciti sjenu ili naštetiti strateškom uspjelu države vlade, društva i svih nas, u tome neće uspjeti, rekao je Plenković.

Najavio je da će sve službe izaći na teren kako bi “ispravile sve ovo što nam neodgovorni pojedinci čine, bez ikakva razloga”.

– Dizati cijene, baciti sjenu na uvođenje eura i pridonositi inflaciji, to je nepoštena praksa i to neće ići, rekao je Plenković.

Kaže da je Vlada bila svjesna i upozoravala da će doći do minimalnog povećanja cijena uslijed konverzije, od zanemarivih 0,2% i 0,4%, što je bio slučaj u drugim zemljama kada su uvodile euro, ali da “ni globalne ni nacionalne okolnosti nisu takve da pohlepa prevlada nad odgovornošću”. Neopravdana poskupljenja po njegovom mišljenju ukazuju na manjak društvene solidarnosti i odgovornosti onih aktera koji svojim radnjama bezrazložno potiču povećanje inflacije. Dodaje da prelazak na euro nije situacija koju pojedinci trebaju iskoristiti da bi ostvarivali ekstra profit nad građanima koji se ionako suočavaju s posljedicama šire energetske i prehrambene krize. To je, kako je rekao, jasno rečeno i predstavnicima trgovačkih lanaca i udruženja na ovotjednom sastanku u Ministarstvu gospodarstva. S druge strane, premijer je pozdravio što se, kako je rekao, velika većina poduzetnika pridržava pravila i njih pozvao da se distanciraju od onih koji ih krše i time bacaju sjenu na društvenu odgovornost svih hrvatskih poduzetnika.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?