Po čemu ćemo pamtiti bivšeg papu Benedikta XVI.?

Oko 200 tisuća vjernika odalo je počast papi emeritusu Benediktu XVI. čije je tijelo od ponedjeljka izloženo u Bazilici Svetog Petra. Vatikan je spreman za pogreb koji će uz podignutu razinu sigurnosti pratiti više od tisuću akreditiranih novinara iz 30 zemalja. Obred će voditi papa Franjo, a to je prvi put u više od 220 godina da aktualni papa predvodi pogreb svojeg prethodnika, piše hrt.hr.

O svetom ocu Benediktu bilo je riječi i u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”. Evo što su rekli pročelnik Katedre moralne teologije na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Tonči Matulić i teolog, pisac i vjeroučitelj Nikola Kuzmičić:

– Vrstan teolog. Mislim da će se to u budućnosti pokazati po sudu Crkve da ga se uvrsti u posebnu skupinu izabranika u Crkvi koje zovemo crkvenim naučiteljima. To su ljudi koji su svojim teološkim, duhovnim djelima, svojim intelektualnim pregnućima, snagom Božje riječi i vjere ostavili iza sebe vrijedan, važan, koristan, nadahnjujući opus tako da se uvijek na njih možemo vraćati i nadahnjivati. Dakako, u središtu je uvijek osoba, a ne opus, rekao je Matulić.

– Gotovo da nema teološke teme, ekleziološki relevantne teme da je nije dodirnuo. Zaista svestrani, duboki, misaoni, Božjom riječi nadahnut teolog, dodao je.

Kuzmičić je rekao što možemo naučiti iz života pape Benedikta XVI.

– Jedan je od rijetkih papa koji će se promatrati u kontekstu samodostatnosti. Njega će se uvijek promatrati u kontekstu bilo pape Ivana Pavla II. s kojim je blisko surađivao bilo u kontekstu pape Franje. I upravo zato se šalje poruka da je svaki naš život, zapravo život u odnosu i kako uspostaviti taj odnos. Talente koje je imao, svestranost, narav, je nešto što je dobio i razvijao. Ali, postoje neke stvari koje je sam izabrao i o kojima treba razmišljati. Prvo je ime koje je izabrao. Benedikt kao uspomenu na Benedikta XV. koji je bio tzv. Papa mira i na sv. Benedikta koji je imao načelo “moli i radi”. Zanimljivo je njegovo biskupsko geslo “suradnici istine“. On nije bio samo tragatelj za istinom, nego je bio Papa koji je bio spreman surađivati s ljudima, rekao je.

Pogreb pape emeritusa Benedikta XVI. možete gledati na našem Četvrtom programu. Prijenos počinje u 9.30 sati. Komentator je generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije preč. doc. dr. Krunoslav Novak, piše hrt.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?