Kako je prošao prvi dan plaćanja u eurima

Još jedan povijesni dan za Hrvatsku. Nacionalnu valutu kunu, kojom smo se koristili gotovo tri desetljeća, od ponoći je potpuno zamijenio euro. Iza nas su dva tjedna prilagodbe, odnosno dvojnog optjecaja, u kojima smo mogli plaćati i kunama i eurima. Građanima, ali još više trgovcima, snalaženje je sada lakše s jednom valutom, no preračunavanje u kune, čini se, još će nam dugo ostati navika, piše hrt.hr.

Velika je ovo promjena za sve. Još se upoznajemo s eurima. Oni koji od 1. siječnja intenzivno rade s gotovinom brže su svladali rad s novim apoenima. No, među kupcima različite reakcije. Neki su prihvatili euro, neki ga i dalje izbjegavaju, pa kupuju samo ondje gdje mogu plaćati karticama. Neki negoduju jer moraju biti vrlo koncentrirani kad plaćaju gotovinom, osobito nakon što je javnost doznala za slučajeve u kojima se pod kovanice eura i centa podmeću kovanice, primjerice turskih lira i drugih valuta koje svojim izgledom podsjećaju na eure, izvijestila je u središnjem Dnevniku HTv-a novinarka Marina Ninković.

– Još je jedna velika promjena tiče se bankomata. Večeras završava jednomjesečno razdoblje u kojemu smo mogli podizati gotovinu na bankomatima svih banaka u Hrvatskoj bez naknade. Naime, proces prilagodbe 4000 bankomata na novu valutu završen je, tako da od sutra vrijede stara pravila. Gotovinu podižemo samo na bakomatima svojih banaka, a na drugima će nam banke ponovno zaračunavati naknadu, naglasila je Ninković.

Što se tiče apoena, do travnja ćemo moći podizati samo novčanice od 10 i 20 eura. To je zbog toga da nova valuta procirkulira u gospodarstvu.

– U travnju će se bankomati opskrbiti i novčanicama od 50 eura. One od 100 eura bit će dostupne samo na mjestima za koja bankari procijene da je potražnja veća i bankomati će ih izlistavati samo ako podižemo iznos veći od 150 eura. No, prije svega toga, htjeli ili ne, slijedi upoznavanje i svladavanje sitnih apoena, prije svega eurokovanica, rekla je Ninković.

Euro – jedina valuta

Nakon dvotjednog plaćanja u kunama i eurima, od ponoći plaćamo samo eurima. Kune su otišle iz platnog sustava, no i dalje možemo zamijeniti eurima, a i cijene će se do kraja godine iskazivati dvojno – i u eurima i u kunama.

Na tržnicama sve je uhodano, i kupci i prodavači već su zaboravili početna nesnalaženja.

Trgovci kažu, čak ima i snižavanja cijena.

O euru svatko ima svoje mišljenje, a kod nekih još je ostalo preračunavanje u kune.

Završilo je dvotjedno razdoblje prilagodbe, a to je sigurno dobra vijest za sve ugostitelje i trgovce, koji više ne moraju raditi s dvije valute. Euro je dobra vijest i za turizam i strane goste koji stižu u Hrvatsku.

Dubrovačkim je ugostiteljima je sigurno drago, ali žale li Dubrovčani za kunom?

– Ugostiteljima je drago, a Dubrovčani zapravo ne prave veliku razliku. Naime Dubrovnik je od davnina turistički grad, grad u kojemu je baš sve vezano uz turizam pa je euro, ako već nije bio službena valuta plaćanja bio službena valuta razmišljanja. U Dubrovniku se sve vrtjelo oko eura, dok se kuna koristila samo kao osnovno sredstvo plaćanja. Stoga protekla dva tjedna Dubrovčani nisu morali iskoristiti za euro već su to vrijeme iskoristili kako bi preostale kune pretvorili u novu hrvatsku valutu, iz Dubrovnika se u Dnevnik u podne javio Vicko Dragojević.

Nacionalnu valutu – kunu, kojom smo se koristili gotovo tri desetljeća, od ponoći je potpuno zamijenio euro, što za trgovce znači lakši rad s jednom valutom.

Klaudija Modrić Plantarić i naša riječka ekipa na riječkoj su tržnici provjerili jesu li se kupci i prodavači naviknuli na euro.

Naša splitska ekipa jutros je provjerila je li lakše raditi sada kada je u optjecaju samo euro.

– Kune su ostale samo za uspomenu, od danas se plaća samo eurima. Ono sitno što je možda nekome ostalo vjerojatno će spremiti za uspomenu, rekla je Ivana Šilović.

Naša je ekipa na varaždinskoj tržnici provjerila što kažu prodavačice i prodavači te je li im lakše sada kada rade samo s eurom.

Za suzbijanje loših posljedica uvođenja eura – povećanja cijena, Vlada poduzima niz mjera. Uz ostalo, potrošačima će biti dostupni popisi cijena 80 proizvoda u 10 najvećih trgovačkih lanaca, pa će moći sastaviti svoje tzv. crne i bijele liste.

Hrvatska udruga banaka podsjeća građane da je danas zadnji dan kada se ne naplaćuje naknada za podizanje gotovine debitnim karticama na bankomatima drugih banaka. Stoga, od ponoći će građani moći podizati gotovinu u eurima bez naknade isključivo na bankomatima svojih banaka.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?