Velika promjena: Suci će gledateljima objašnjavati odluke VAR-a

Tijelo odgovorno za donošenje nogometnih pravila IFAB objavilo je kako će suci objašnjavati odluke VAR-a, kako gledateljima na stadionima, tako i onima pred televizijskim prijemnicima i to na probni rok od 12 mjeseci koji počinje od Svjetskog klupskog prvenstva, koje će se igrati od 1. do 11. veljače u Maroku, piše hrt.hr.

Iako je VAR već nekoliko godina u uporabi, a koristio se i na posljednja dva svjetska prvenstva, još uvijek se povlače kontroverze oko nekih odluka. Razgovor glavnog suca utakmice i njegova pomoćnika u VAR sobi ostat će privatan, no glavni sudac će imati mikrofon kako bi objasnio konačnu odluku javnosti.

– Smatramo kako je to važan korak ka transparentnosti, a također će i publika na tribinama dobiti više informacija, objavili su iz IFAB-a.

No, na tom istom sastanku IFAB se nije uspio dogovoriti oko uvođenja privremenih zamjena igrača u slučaju ozljeda glave. Za takvo što lobirali su sindikat igrača FIFPro, engleska, francuska i američka liga. Trenutačno vrijedi pravilo kako se u slučaju ozljede glave može napraviti jedna dodatna izmjena, to je pravilo još uvijek u probnoj fazi, a njegova primjena je produžena do daljnjega.

Tema sastanka je bilo i trajanje utakmica. Odlučeno je kako se ipak neće uvoditi sat kojim bi se mjerilo vrijeme izgubljeno u situacijama kada neka momčad oteže i na taj način čuva pozitivan rezultat već je pozitivno ocijenjen pristup sudaca toj problematici koji je viđen na nedavnom SP-u u Kataru, kada su sudačke nadoknade bile značajno duže od dosadašnjeg standarda.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?