Leko: “Volio bih trenirati Mbappea i Neymara, ali zadovoljan sam s onim što imam”

Hajduk u nastavak prvenstva ulazi kao drugoplasirana momčad HNL-a, Splićane za početak nogometnih uzbuđenja u novoj godini čeka domaći ogled sa Šibenikom u nedjelju od 15 sati, uz prijenos na našem Drugom programu. Susret je najavio trener Ivan Leko, kojem će ovo ujedno biti i debi u domaćem prvenstvu, piše hrt.hr.

– Fokus je na trening i pripremu ekipe, ne na emocije. Fokus je tamo gdje treba biti – na terenu, da budemo mirni i da se prezentiramo u najboljem svjetlu, rekao je Leko na početku konferencije. 

– Nastojimo kroz svaki trening, razgovor i video analizu napraviti grupu od 16-17 igrača koji konkuriraju za početi utakmicu. Ne skrivamo ništa previše. Naš nogomet treba biti bolji od protivnikovog da možemo pobjeđivati. Dosta sam zadovoljan s treniranjem, načinom ponašanja i odgovorom igrača na naše zahtjeve. Vidim i vjeru. Možda sam pretjerao sa 16-17, ali vjerujem u to. Treba biti ta konkurencija unutar momčadi. Svaki trening je da pokaže da si bolji. Ne krećemo od nule. Na tebi je da status pojačaš i ustvrdiš. Ružno bi bilo da pričam o početnih 11, nije u redu ni prema igračima koji to još ne znaju. Na kraju je taj filing kad osjetiš tko je spreman. Svatko na terenu mora biti spreman 200 posto i s motivacijom na nivou, a mir i samopouzdanje i vjera da su prisutni. 

Prokomentirao je i turbulencije u Dinamu i vidi li tu šansu.

– Ja osobno ne razmišljam o tome. Svaki klub ima dobrih i loših momenata. Imamo puno stvari na koje se moramo fokusirati, a na koje možemo utjecati. Kakvi će drugi biti su kalkulacije i gubljenje vremena. 

Prvi je ispit Šibenik u nedjelju.

– Možemo pretpostaviti što će netko igrati. Izanalizirali smo Šibenik i vidjeli što možemo očekivati. Pratili smo i njihove pripreme. Moramo biti spremni za 2-3 scenarija i tu je naš fokus da probamo predvidjeti situacije na terenu. Kako biti opasan, napasti gol i kako se braniti. Naša ideja i želja je jedno, ali normalno postoji i protivnik. Teško je da neka ekipa dominira 90 minuta. Želimo u tim momentima kad dominiramo biti opasni za gol, stvarati šanse i zabijati golove. Isto tako biti mirni kad je protivnik bolji i čuvati svoj gol. Ovaj tjedan smo stavili fokus na tu utakmicu. Imao je Šibenik puno dobrih momenata protiv Dinama i Osijeka. To je jedna ekipa koja zna što radi i ima dobrog trenera. Dajem im veliki respekt. Svjesni smo njihovih kvaliteta i mana. Bodovi su svima bitni. Svi igramo da bi pobijedili. Nastojat ćemo igrati ono što treniramo, naš nogomet od prve do zadnje minute.

Koliko je zadovoljan uvjetima u klubu?

– Nivo organizacije kluba, sve što je trebalo biti da ide na bolje i da klub raste, pozitivno sam iznenađen. I prije je Hajduk imao dušu, emocije i strast. Vidim na prvu da je organizacijski to sve puno profesionalnije. Emocije se kontroliraju i jako je bitno da svi znaju što treba raditi. Nitko se ne petlja jedan drugom. Predsjednik je predsjednik, trener je trener, čistačica je čistačica… Polako i mirno, to mi se sviđa.

Izjavio je tijekom priprema da mu nedostaje 4-5 igrača.

– Sve što kažem stojim iza svake riječi. Normalno je to za ambiciozni klub. Malo sam rekao da želimo 4-5, nisam to izmislio. To je kroz svakodnevnu komunikaciju, a vi znate gdje želimo biti bolji. Ne želim gubiti vrijeme i tražiti alibi. Normalno, volio bih trenirati Mbappea Neymara, ali zadovoljan sam s onim što imam ovdje. To je dobra miks, mladosti i želje. Nametnula su se 3-4 mlada igrača, jako ugodno. Trebaju tako nastaviti. To je taj put i mogu očekivati minute i bit će ih. Znao sam da imamo talente, ali tek kad ih počneš trenirati to vidiš. Nismo u službi talenta i promocije. Preveliki smo klub da bi bili u službi pojedinca. 

Bi li sebe doveo kao pojačanje?

– Ne bih doveo Leku, već da mogu TudoraVučkaSkoku, a vjerojatno je bilo još boljih suigrača. Ovo je na prvu. Doveo bih Ivana Perišića

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?