Bolnica pokrenula istragu nakon tvrdnji da je sestra hranila mrtvu ženu

 Iz Županijske bolnice u Čakovcu u nedjelju su ocijenili neobranjivom tvrdnju – ako je istinita – da je medicinska sestra umrloj pacijentici mijenjala infuziju, očitujući se na pritužbe na Odjel gastroenterologije, koje je na društvenim mrežama iznijela Ana Novak, kći pacijentice.

Novak, čija je majka bila hospitalizirana na Odjelu gastroenterologije Županijske bolnice u Čakovcu, na društvenim je mrežama optužila Odjel gastroenterologije za razne propuste i loš tretman zbog čega je njezina majka, tvrdi, “iz bolnice izašla kao veći invalid nego što je bila do tada”.

“To su propusti tolikih razmjera da mi je nemoguće više to izbrisati iz glave, srce mi je puklo na tisuću komada kada sam vidjela svoju majku kako izgleda, da je postala veći invalid nego što je, nakon samo tri dana boravka na dotičnom odjelu”, napisala je Novak na svom Facebook profilu.

Optužila je osoblje odjela da se prema pacijentima ponašaju “kao prema inventaru” opisavši da je svjedočila situaciji u kojoj je medicinska sestra umrlu pacijenticu, koja je dijelila sobu s njezinom majkom, hranila sondom i davala joj infuziju.

Županijska bolnica u Čakovcu je odmah po primitku pritužbe počela internu proceduru utvrđivanja okolnosti koje će u ponedjeljak dostaviti podnositeljici pritužbe, stoji u njihovom priopćenju.

Dodali su i da će o pritužbama obavijestiti i Ministarstvo zdravstva te zatražiti istragu o tome je li i kako došlo do pogreške na Odjelu gastroenterologije, a koja se prvenstveno odnosi na lošu komunikaciju između liječnika i obitelji pacijenata.

Šegović: Ispričavam se zbog neugodnosti 

„Činjenica da je za vrijeme boravka kćeri kod majke u bolničkoj sobi, preminula pacijentica u istoj sobi, a sestra joj mijenjala infuziju, ako je istinita – neobranjiva je. Mogli bismo ju pokušati braniti vrlo teškim stanjem pacijentice zbog čega je uglavnom spavala, ali nećemo, pustit ćemo da nadzor utvrdi je li ova tvrdnja istinita i u skladu s nalazom poduzeti daljnje korake”, poručili su iz Županijske bolnice u Čakovcu.

Ravnatelj bolnice Igor Šegović dodao je da će Županijska bolnica Čakovec poduzeti sve radnje kako bi se ubuduće, neovisno jesu li u bolnici samo dežurni liječnici, uspostavila pravovremena komunikacija između liječnika i obitelji pacijenata.

„Ani Novak i njezinoj majci se, ako se zaista dogodilo na način kako ona tvrdi, i osobno ispričavam zbog te velike neugodnosti. Apsolutno je jasno da oni što prije trebaju dobiti kvalitetnu informaciju, ne samo zbog profesionalnih nego i moralnih razloga”, dodao je.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Županijske bolnice u Čakovcu Valerija Korent istaknula je da su u tijeku očitovanja djelatnika i nadzori koji će utvrditi jesu li svi ti navodi točni.

„Prema tome će se poduzimati potrebne mjere i zakonite radnje. Sestrinska profesija, koja je sve zahtjevnija, iziskuje veliki stručni i profesionalni angažman svake medicinske sestre i tehničara, i cilj je zdravstvena njega i skrb bolesnika, empatija i profesionalan odnos te individualni pristup, ovisno prema zdravstvenom stanju svakog pacijenta”, poručila je Korent.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?