Preminula Silvija Luks, jedna od najpoznatijih televizijskih urednica i novinarki

Umrla je Silvija Luks, jedno od najprepoznatljivijih televizijskih lica proteklih desetljeća koja je u svojoj dugogodišnjoj karijeri bila novinarka, urednica i voditeljica, a obnašala je i razne čelne dužnosti u medijima, prvenstveno na televiziji.

Slivija Luks pripada u kategoriju televizijskih radnika za koje se s pravom može reći da su bili doajeni novinarstva, objavilo je Hrvatsko novinarsko društvo čija je bila aktivna članica.

Rođena je 19. veljače 1944. u Sremskoj Mitrovici, a klasičnu gimnaziju završila je u Zagrebu. Od rane mladosti zanima je javni nastup te je kao studentica sudjelovala na međusveučilišnom takmičenju u govorništvu u Beogradu na kojem je i pobijedila.

Diplomirala je na zagrebačkom Pravnom fakultetu, a nastavila je školovanje u Parizu gdje je na Sorboni tekla i diplomu završenog postdiplomskog studija.

Cijelo vrijeme bavi se i novinarstvom u kojem je aktivna još od srednje škole. Već s 20 godina je na Radio Zagrebu kao novinarka, urednica i voditeljica, a potom prelazi na Televiziju Zagreb. Sedamdesetih godina je dopisnica iz Angole, potom kao autorica sudjeluje u kreiranju kulturnih, političkih i dokumentarnih emisija poput Ekran na ekranu, Kultura srca, Moja zemlja.

Početkom devedesetih na Yutelu je bila direktorica programa i zamjenica glavnog direktora, a potom prelazi u diplomaciju. U razdoblju od 2000. godine ponovo je na HRT-u, točnije na HTV-u gdje je urednica emisija, komentatorica i mentorica, a jednu godinu kao specijalna dopisnica provodi i u SAD-u. Nešto kasnije postaje i stalna dopisnica HRT-a iz Francuske. Na HRT se vraća kao predsjednica Nadzornog odbora.

Tijekom karijere surađivala je s mnogim televizijama u svijetu od Francuska, SAD, UAE, Katar, Egipat, Švicarska, Kamerun.

Bila je i nagrađivana novinarka te je dobila i nagradu Hrvatskog novinarskog društva “Marija Jurić Zagorka”, a odlikovana je i francuskim ordenom “Viteza nacionalnog reda”. Bila je vrlo aktivna članica HND-a i jedno vrijeme predsjednica hrvatske Sekcije frankofonskih novinara HND-a.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko izrazio je sućut obitelji i kolegama te je zahvalio Silviji Luksa na velikom doprinosu koji je dala svojim radom u tijelima HND-a.

HRT je objavila da je Silvija Luks – reporterka, novinarka, urednica i autorica kulturnih, političkih i dokumentarnih TV emisija i serija tijekom bogate novinarske karijere intervjuirala brojne svjetske državnike.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?