Evo koliko puta su za nepunu godinu dana benzinske crpke prekršile zakon

Zbog kršenja marži prilikom formiranja cijena goriva u maloprodaji, od ožujka do danas naftaši u Republici Srpskoj kažnjeni su sa više od 2,27 milijuna KM.

Kako su u Inspektoratu RS potvrdili za Srpskainfo, u ovom periodu je obavljena ukupno 261 kontrola na benzinskim pumpama, od čega je 166 bilo s utvrđenim nepravilnostima.

“Izdato je 338 prekršajnih naloga u vrijednosti od 2.275.700 KM. Utvrđene nepravilnosti uglavnom su se odnosile na formiranje cijena. S obzirom da su se cijene mijenjale više puta i u različitim procentima, teško je dati generalnu procjenu u kojem postotku su marže prekoračene, jer su iste korigirane na dnevnom nivou. Promatrano iz ugla inspekcijskog nadzora, svako prekoračenje, pa i ono najmanje je zabranjeno i svi subjekti koji su zatečeni u prekršaju kažnjeni su bez obzira na postotak prekoračenja”,  rekao je glavni republički tržišni inspektor Radivoje Gavrić.

Podsjetimo, kad je riječ o kršenju Uredbe o ograničenju marži na naftne derivate, a koje je bilo najaktualnije u proljeće prošle godine, inspektori su na terenu zaticali različite situacije. Tako je, u jednom slučaju, po dolasku inspektora zatečen ED 5 po cijeni od 2,96 KM, a poslije kontrole uredbe poštivanja marže cijena je vraćena na 2,67 KM.

Na drugoj pumpi, ED 5 prodavan je po tri KM, a po nalogu inspektora cijena je vraćena na 2,7 KM. Naftaši su, naime, litar goriva prodavali skuplje između par feninga i čak 0,30 KM, nego što su smjeli.

Zanimljivo je da je većina kažnjenih pumpi, po izdavanju prekršajnog naloga od strane inspektora, tražila sudsko odlučivanje. Točnije, izrečenu kaznu je platio malo koji naftaš.

I marketi love u mutnom
Republička tržišna inspekcija je od ožujka prošle godine u tržnim centrima i marketima obavila 203 kontrole poštivanja Uredbe o ograničavanju marži. U 138 slučajeva utvrđene su određene nepravilnosti, na osnovu kojih su inspektori izdali 304 prekršajna naloga u visini od 1.253.200 KM.

Od početka krize izazvane rusko-ukrajinskim ratom, marketi u RS kažnjavani su i zbog ograničavanja količine namirnica koje jedna osoba može da kupi, što po zakonu nije dozvoljeno.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?