Ovo je kompletna lista 14 veleposlanika koje predlaže Bećirović

Sarajevski portal Klix.ba objavio je kako je u posjedu kompletnog popisa prijedloga za veleposlaničke pozicije koje predlaže bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

Prema ovoj listi nema mnogo novih imena u svijetu diplomacije i ono što je zanimljivo iz redova Naroda i pravde izravno je samo Haris Bašić predložen. Među ostalim imenima interesantno je pratiti cijeli niz imena koje se na određeni način vežu za Harisa Silajdžića, odnosno većina ih je u njegovom mandatu 2006. – 2010. obnašala neku od diplomatskih funkcija, piše Klix.

Bećirović je za veleposlanika BiH u Velikoj Britaniji predložio Osmana Topčagića, gdje je i u prošlosti bio veleposlanik, a obnašao je funkciju i veleposlanika u Misiji EU. Kako se neslužbeno saznaje sin mu također živi u Londonu. Topčagić ima 72 godine.

Sabit Subašić je predložen za novog veleposlanika u Egiptu. Ima 68 godina, a ranije je bio veleposlanik u Indiji i Kini. Ranije je otvoreno podržao Bećirovića, ali i Konakovića za ministra vanjskih poslova.

Erol Avdović je predložen za veleposlanika u Belgiji. On godinama živi u New Yorku i ranije se dovodio u vezu da bi mogao biti prijedlog za veleposlanika u New Yorku u Ujedinjenim narodima. Veoma je aktivno komentirao i analizirao političku zbilju u BiH te je otvoreno podržavao politiku Željka Komšića.

Zlatko Lagumdžija je predložen za veleposlanika u Ujedinjenim narodima u New Yorku. Ima 68 godina i bivši je ministar vanjskih poslova. Zanimljivo je da ga je predložio Bećirović iako su u SDP-u godinama unazad iz SDP-a gotovo jednoglasno kritizirali političku zaostavštinu Lagumdžije.

Haris Hrle je predložen za veleposlanika BiH u Indiji. Ima 60 godina i ranije je bio veleposlanik u SAD, Saudijskoj Arabiji i Australiji. Bivši je zet ministrice vanjskih poslova Bisere Turković.

Nijaz Čardaklija je zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova i sada je predložen za veleposlanika u Iranu. Ima 60 godina.

Elma Kovačević Bajtal je predložena za veleposlanicu BiH u Crnoj Gori. Ranije je radila u Vanjsotrgovinskoj komori i bila je veleposlanica u Norveškoj. Supruga je profesora sociologije i političkog analitičara Esada Bajtala. Ona je jedna od velepolanica koje su u diplomaciju ušle prije svega kao suradnici i prijatelji Harisa Silajdžića.

Amira Arifović Harms je predložena za veleposlanicu u Italiji, zaposlena je u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Emin Čohodarević je predložen za veleposlanika u Pakistanu, a zaposlen je u Ministarstvu vanjskih poslova.

Nusret Čančar je još jedan od iskusnijih kadrova, a sada je predložen za veleposlanika u Kuvajtu.

Armin Limo je predložen za veleposlanika u Indoneziji. Ranije je bio veleposlanik u Pakistanu.

Anesa Kundurović je kandidatkinja za veleposlanicu u Danskoj, a ranije je bila veleposlanica u Japanu.

Haris Bašić je kao kadar NiP-a predložen za veleposlanika u Vijeću Europe. Bivši je veleposlanik u Danskoj.

Damir Arnaut je kandidat za veleposlanika u Njemačkoj. Ranije je obnašao veleposlaničku funkciju u Australiji. Po povratku iz Australije uključuje se u politički život kao kadar SBB-a pa Naše stranke. Ranije je bio kadar Stranke za BiH i blizak suradnik Harisa Silajdžića.

Zanimljivo je da je Arnaut u posljednjih nekoliko tjedana ušao u neku vrstu konflikta u Našoj stranci, gdje je kritizirao određene odluke, a ovim prijedlogom i odlaskom u diplomaciju se na suptilan način i povlači iz Naše stranke.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?