Najavljen novi rast cijena goriva: Dok trgovci ‘love u mutnom’, građani plaćaju ceh

Zbog rasta rafinerijskih cijena nafte i naftnih derivata, distributeri su najavili da je narednih dana neminovno poskupljenje goriva. Iako su inspektori pojačano kontrolirali poštivanje propisane marže i na benzinskim pumpama i u marketima i kažnjavali prekoračenja, većina vlasnika je zatražila sudsko odlučivanje. U konačnici, najveći ceh opet plaćaju građani.

U Udruženju potrošača “Zvono” očekuju nove valove poslupljenja roba i usluga, zbog novih tarifa električne energije. Sasvim sigurno će, kažu, uslijediti nakon uvećanih januarskih računa za struju, što će trgovci ponovo iskoristiti za lov u mutnom.

“Izgleda da te kazne nisu adekvatne jer, koliko vidimo, cijene u marketima nisu ni za fening skinute. Morat će država i vlade da preuzmu drastičnije mjere kada su u pitanju kontrole.“ smatra predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” Jovan Vasilić.

U marketima u Republici Srpskoj inspektori su u 70 posto slučajeva utvrdili nepravilnosti vezano za prekoračenje marži. Izrekli su 1,2 milijuna maraka kazni.

Inspekcijski nalazi potvrđuju da su trgovci masovno zloupotrebljavali globalnu krizu i inflaciju. Koliko će kazni biti naplaćeno, zavisi od sudskih presuda.

“Subjektima koji se bave prometom nafte izrečeno je 2,2 milijuna maraka kazni. Postupci se uglavnom vode pred sudovima. Imali smo slučajeva da su sudovi izricali uvjetnu kaznu uz obrazloženje da nisu ranije činili prekršaje”, kaže glasnogovornica Inspektorata Republike Srpske Dušanka Nikolić.

Fokus federalnih inspektora u prošloj godini bila je kontrola propisane visine marži na osnovne životne namirnice, naftu i naftne derivate i pelet.

“Federalni i županijski inspektori su izvršili 5.099 inspekcijskih kontrola u kojima je zbog utvrđenih nepravilnosti izdato 1.448 prekršajnih naloga sa financijskim teretom od 1,3 milijuna maraka“, navodi direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Sindikalna potrošačka korpa u prosincu prošle godine iznosila je 2.991 konvertibilnu marku. Za samo godinu dana porasla je za više od 900 maraka. Pokrivenost potrošačke korpe prosječnom platom je 38 posto, minimalnom ni 20 posto, što najbolje ilustruje standard građana u Bosni i Hercegovini.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?