NASA se udružuje s Boeingom u razvoju aviona s nižim emisijama

Američka svemirska agencija NASA i zrakoplovni div Boeing objavili su da se udružuju u razvoju komercijalnog zrakoplova sljedeće generacije s nižim emisijama ugljika, piše hrt.hr.

NASA će uložiti 425 milijuna dolara tijekom sedam godina u ovaj projekt, a Boeing i njegovi partneri oko 725 milijuna dolara. 

– Cilj je proizvesti komercijalne zrakoplove budućnosti koji će biti učinkovitiji u potrošnji goriva, te koji će imati brojne prednosti za okoliš, industriju komercijalnog zrakoplovstva i putnike diljem svijeta, Ako budemo uspješni, mogli bismo vidjeti ove tehnologije u zrakoplovima koje će ljudi koristiti u sljedećem desetljeću, ekao je šef svemirske agencije Bill Nelson.

Tehnologije upotrijebljene i testirane kroz program nadahnut će buduće projekte i mogle bi dovesti do otkrića u aerodinamici i napretka u ekonomičnosti potrošnje goriva, objavio je Boeing.

Prema NASA-i, inženjeri će pokušati razviti zrakoplov s 30 posto manjom potrošnjom goriva i emisija u usporedbi s najekonomičnijim zrakoplovima danas. Svemirska agencija planira dovršiti testiranje programa do kraja 2020-ih kako bi se tehnologije i dizajn mogli primijeniti na sljedeću generaciju zrakoplova.

Boeing i NASA planiraju testirati inovativno zrakoplovno krilo koje stvara manji otpor i uzrokuje manje trošenja goriva.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?