Studenti FOI-ja osmislili pametnu teglu za cvijeće

Svakodnevni izazovi – želite ići na put, a nema vam tko zalijevati cvijeće. Ne znate je li previše ili premalo vode. Sve je to mučilo nekoliko prijatelja pa su znanja stečena na raznim fakultetima odlučili pretočiti u realizaciju zanimljive ideje. Inovativna tegla uz pomoć aplikacije skenira uvjete u prostoru, preporučuje one optimalne, zalijeva biljku, piše hrt.hr.

Tko barem jednom nije umjesto zdrave biljke uzgojio mrtvu prirodu? 

– Kao svako dobro rješenje – došlo je iz problema. Biljke su nam umirale, nismo znali zašto i došli smo do Chonche, pojašnjava Frano Primorac, koautor pametne posude za biljke i student FOI-ja. 

Pametne tegle koja nadoknađuje nedostatak vremena i možda talenta, za njegovanje biljaka. 

– Tegla zapravo potpuno automatizirano prati koju god biljku stavite u nju. Može vam i preporučiti biljku ako skenira uvjete, rekao je Primorac. 

I zalijeva je. A ako uvjeti nisu dobri?

– Biljka vam preko aplikacije veli da treba više svjetla, vlažnosti,… Više nemate izliku da vam biljka umire, kazao je Primorac.  

Prototip se rodio 9 mjeseci. A šest prijatelja koji su stvorili teglu – sada su i kolege. Otvorili su obrt. U čemu mladim studentima s dobrom poslovnom idejom pomaže Fakultet organizacije i informatike. 

– Konkretno kroz Startupetfoi pomažemo tako da im se može osigurati prostor u Tehnološkom parku i pruža im se računovodstvena i pravna podrška u prvoj godini poslovanja, rekla je doc. dr. sc. Katarina Pažur Aničić, voditeljica Centra za podršku studentima i razvoj karijera na FOI-ju. 

Samo to mladim IT stručnjacima treba – malo vjetra u leđa. Jer do posla – bilo u uhodanim tvrtkama ili samozapošljavanjem – dolaze bez problema. Gotovo 80 posto zapošljava se odmah nakon diplome. 

– Prednost FOI-ja je ta interdisciplinarnost i da se mi fokusiramo na kombinaciju organizacijske i informatičke komponente tako da je taj poduzetnički kontekst itekako bitan, kazala je dekanica Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep

A ako se još uvijek pitate što znači Choncha….

– Ja sam iz Hercegovine i kod nas se čonča kaže za posudu – daj dodaj čonču za sve. To je bio prvotni naziv, objasnio je Primorac.  

Koji se, kako bi bili u skladu s globalnim selom – piše s CH. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?