BiH najjeftinija u regiji: Cijene kod susjeda divljaju

Cijene u trgovinama Slovenije, Italije, pa čak i Njemačke, često su ispod cijena u Hrvatskoj, a plaće u ovoj članici EU su puno manje.

Sada je cijene u Hrvatskoj vrlo lako usporediti s cijenama u drugim zemljama EU s obzirom da su i oni prešli na euro od Nove godine.

Uspoređujući cijene osnovnih životnih namirnica, Hrvatska u većini slučajeva ima daleko veće cijene nego zemlje EU poput Italije, Slovenije, Austrije i Mađarske.

Brojne cijene su više nego u Sloveniji i, očekivano, Srbiji i BiH. Primjetno je i kako mađarske cijene više nisu toliko značajno niže od hrvatskih (a neke su i više) iako je zadnjih 20 godina bio popularan trend obavljanja kupovine upravo u Mađarskoj jer su tamošnje cijene bile znatno niže nego u Hrvatskoj.

Kada je riječ o artiklima iz neprehrane, u prvom redu higijenskim potrepštinama, po visini cijena prednjači Austrija, iako je Hrvatska na tabeli prati u stopu i razlike između cijena proizvoda nisu drastično velike. Uspoređujući cijene namirnica u Hrvatskoj s onima u Italiji i Sloveniji, biće zanimljivo vidjeti hoće li brojni Istrijani nastaviti kupovati u Kopru i Trstu.

Očekivano, najpovoljnije cijene su u BiH te ponegdje u Srbiji, iako ni te razlike nisu drastične, pa je upitno koliko su isplative za kupce iz Hrvatske, kao što su to bile do prije nekoliko godina.

Index.hr je radio analizu tako što je posjetio neke od najvećih trgovinskih lanaca u zemljama EU ali i BiH, odnosno Srbiji i Hrvatskoj.

Prema posljednjim podacima Ministarstva trgovine FBiH litra mlijeka košta 2,40 KM, kila šećera 2,20 KM, litra ulja 4,34 KM dok ćete za kilu banana morati izdvojiti 3,17 KM.

Kila jabuka košta 1,86 KM, mliječna čokolada 100 grama 1,93 KM, margarin 500 grama 3,40 KM, kila brašna 1,49 KM, piva (sve vrste) 2,60 KM, kava 200 grama 3,40 KM, tvrdokorni sir 500 grama 9,41 KM dok ćete za 10 jaja morati izdvojiti 3,60 KM.

Nema podataka kada su u pitanju cijene vegete, tjestenine i kroasana, prenosi Avaz.

Kada su u pitanju higijenske potrepštine, litar deterdženta za suđe košta 2,40 KM dok litar deterdženta za veš košta 4,18 KM.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?