Biskup Palić: Religije mogu doprinijeti ukupnom napretku društva

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić izjavio je u četvrtak u Mostaru kako religije mogu doprinijeti ukupnom napretku društva, iako nemaju nikakvu političku moć.

– Iako religije nemaju nekakvu političku moć, niti je zadaća bilo koje religijske zajednice baviti se politikom, religije svakako, počevši od katoličanstva, pozivanjem na življenje etičnosti i pozivanjem na pridonošenje miru i stabilnosti, mogu dati svoj doprinos i u ovom društvu u kojem živimo – kazao je biskup Palić novinarima uoči predavanja o temi “Punina zakona je ljubav – Kršćanstvo na prekretnici” održanom na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. , piše pogled.ba.

Nadovezujući se na temu predavanja, biskup je naveo kako se kršćanstvo nalazi na prekretnici.

– Smatram da je kršćanstvo tijekom razdoblja bilo na puno prekretnica, nije ovo jedina, ali isto tako mislim da razvoj tehnologije i ljudskog društva uvijek iznova stavlja kršćanstvo na određenu prekretnicu, što naravno od kršćana zahtijeva adekvatan odgovor na suvremene izazove – istaknuo je biskup Palić.

 Inače, na Filozofskom fakultetu počeo je ciklus predavanja “Religije u suvremenom kontekstu” i ovo je bilo prvo u nizu predavanja na kojima će s različitih perspektiva govoriti niz značajnih predavača.

Dekan Filozofskog fakulteta dr. sc. Dražen Barbarić izrazio je nadu da će ovaj ciklus doprinijeti širem razmišljanju religije u odnosu na humanizam i humanističke znanosti.

 – Ponukani trenutkom u kojem se nalazimo, u trenutku kada je potpuna konfuznost entiteta, ekonomska deprivacija i politička dezorijentiranost, odlučili smo pokrenuti ciklus predavanja vjerskih velikodostojnika u kojima ćemo kontekstualizirati koja je uloga religija u suvremenom društvu – istaknuo je dr. sc. Barbarić.

 – U tom smislu nadam se da će ovaj ciklus doprinijeti širem razmišljanju religije u odnosu na humanizam i humanističke znanosti i doprinijeti cjelokupnoj društvenoj zajednici – poručio je dekan Filozofskoga fakulteta mostarskoga sveučilišta.  

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?