Gates širi optimizam: Čovječanstvo čeka svijetla budućnost

Bill Gates često upozorava na egzistencijalne globalne prijetnje, poput klimatskih promjena i budućih pandemija. Pa ipak, suosnivač Microsofta i milijarder je optimističan kad je riječ o budućnosti čovječanstva na Zemlji.

Čak i kad se uzmu u obzir svi izazovi s kojima se suočavaju sadašnje i buduće generacije, Gates je uvjeren kako će bilo tko rođen u idućih nekoliko desetljeća bolje živjeti nego ljudi bilo kad ranije u povijesti, prenosi tportal.

Pesimisti se, dodao je, suviše fokusiraju na aktualne negativne trendove i ne vide širu sliku. Kao primjer navodi globalnu stopu smrtnosti djece mlađe od pet godina, koja je prepolovljena tijekom zadnjih dvadeset godina. Također, prosječan životni vijek se u zadnjih 300 godina gotovo pa udvostručio.

Zahvaljujući inovacijama, u budućnosti ćemo iskorijeniti dječju paralizu te izliječiti rak i pretilost, smatra Gates. Veliki potencijal imaju i tehnologije zelene energije, a tehnološki je napredak omogućio podizanje razine obrazovanja te učinkovitiji rad zdravstvenih djelatnika diljem svijeta, piše CNBC.

Inovacije, upozorio je, ne jamče pozitivne ishode. Tehnološka i znanstvena evolucija mogu biti opasne rezultate, kao što nam pokazuju primjeri nuklearnog oružja ili bioterorizma.

Ipak, ukupno gledano, Gates vjeruje kako čovječanstvo čeka svijetla budućnost.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?