Učenik odgovorio da u BiH žive Hrvati, Srbi i Bošnjaci. Učiteljica: ‘Tako ne piše u udžbeniku!‘

Slobodna Dalmacija jučer je objavila članak o velikim pogreškama u udžbeniku “Škrinjica slova i riječi 3”, čiji su autori Dubravka Težak, Marina Gabelica, Vesna Marjanović i Andrea Škribulja Horvat. Radi se o obradi pjesme “Snig u Splitu” autora Tončija Petrasova Marovića, a sporan je “prijevod” nekih od riječi. Pa tako za autore udžbenika deboto znači samo, mulica je glupača, a jur je još, što je sasvim krivo, piše danas taj dnevni list.

Međutim, nije to, na žalost, i jedini “udžbenik s greškom” iz kojeg uče osnovci u hrvatskim školama.

Večernji list je objavio kako u udžbeniku za četvrti razred “Nina i Tino”, koji potpisuje skupina autora: Arijana Piškulić Marjanović, Jasminka Pizztola, Lidija Prpić i Željka Zagorac, izrijekom piše kako su Bošnjak i Bošnjakinja jedini narodi u Bosni i Hercegovini. O Hrvatima i Srbima ni slova. I to usprkos činjenici da je udžbenik pisalo četvero ljudi i usprkos cijelom lancu stručnjaka, recenzenata, povjerenstava i praktičara, koji su morali dobro iščitati prije nego su ga stavili pred učenike.

Što je najtragičnije, ovu nevjerojatnu pogrešku nije prijavio ni jedan nastavnik, nego je caru rekao da je gol – jedan roditelj. Točnije, otac čiji sin u jednoj zagrebačkoj školi uči upravo po tom udžbeniku.

Prema pisanju Večernjeg lista, dječak je učiteljici na upit o narodima u BiH dao točan odgovor, ali ga je ona ispravila upravo onako kako piše u tom udžbeniku – da u Bosni i Hercegovini žive samo Bošnjaci. Dijete nije razumjelo u čemu je pogriješilo s obzirom na to da su se njegovi roditelji, otac Hercegovac, a majka rođena u Hrvatskoj, doselili u Zagreb gdje žive posljednjih petnaestak godina.

Navođenje isključivo Bošnjaka i Bošnjakinja kao stanovnika u BiH izazvalo je reagiranja i drugih roditelja, upozorio je otac djeteta, kazavši pritom kako je žalosno da se tako uči djecu u Hrvatskoj.

– Ovo je žalosno. Iskreno, razočaran sam tom, slobodno mogu reći, provokacijom. Čak i površni poznavatelji prilika znaju da u Bosni i Hercegovini žive Hrvati, Srbi i Bošnjaci, a ne samo Bošnjaci – rekao je otac.

Nakon što je Večernji list ovu nevjerojatnu pogrešku objavio, iz izdavačke kuće Profil Klett poručili su da će sporni dio u udžbeniku ispraviti i da će promjene biti vidljive u idućem tisku udžbenika. Naravno, trebat će netko i platiti te nove udžbenike, a posredno ili neposredno ići će to opet iz džepova roditelja, odnosno poreznih obveznika.

Teško je i zamisliti da će za ovakve nebuloze odgovarati oni koji su potpisali udžbenik i oni koji su ga pregledali. Svakako, poslali smo upite i Ministarstvu znanosti i obrazovanja i izdavačima. Čim nam odgovore, objavit ćemo što kažu.

Udžbenik prirode i društva izazvao pravu pomutnju

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?