Zdravi kao dren, a bili na bolovanju: Evo koliko je radnika komisija vratila na posao

Od početka ožujka do kraja prosinca  lani, u Srpskoj su 52 poslodavca zatražila izvanrednu ocjenu bolovanja za 68 radnika, od čega je za njih 29 odlučeno da su sposobni za posao.

U Fondu zdravstvenog osiguranja Srpske podsjećaju da je 57 radnika već bilo na izvanrednoj ocjeni, dok je za ostale postupak u toku.

– Od radnika koji su bili na izvanrednoj ocjeni bolovanja, prvostupanjska komisija je za 29 njih donijela odluku da su sposobni za posao, dok je za 28 radnika bila potvrđena ranije data ocjena da nisu sposobni za rad – kažu za Srpskainfo u ovom fondu, naglasivši da je 36 radnika iz javnog, a 32 iz privatnog sektora.

Podsjetimo, od ožujka 2022. u primjeni je novi Pravilnik o ostvarivanju prava na naknadu plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad, koji je donesen kako bi se unaprijedila ova oblast, uključujući i kontrolu bolovanja.

– I ranije su poslodavci mogli  zatražiti provjeru, a jedna od novina ovog pravilnika je da, ako sumnjaju u opravdanost bolovanja, imaju mogućnost da Fondu podnesu zahtjev i za izvanrednu ocjenu bolovanja  radnika. Ishod može biti ili nastavak bolovanja ili vraćanje na posao narednog dana, ako se ponovnom analizom medicinske dokumentacije i pregledom radnika ustanovi da je on sposoban za posao. Važno je napomenuti da izvanredne ocjene bolovanja nije moguće tražiti za radnike koji se trenutno ne nalaze na bolovanju, već su bolovanje koristili nekada ranije i sada već rade – objašnjavaju u FZO.

Poslodavci su više puta poručili da spomenuti pravilnik smatraju velikim napretkom, s obzirom na, kako su naglasili, brojne zloupotrebe koje se dešavaju i od strane radnika i, prevashodno, od strane liječnika.

Kad je riječ o izvanrednoj ocjeni bolovanja, poslodavci su uz zahtjev dužni da navedu razloge ili dostave dokaz zbog čega sumnjaju da je bolovanje radnika neopravdano.

– Tako se, primjera radi, događa da poslodavci uz uobičajenu dokumentaciju prilažu i slike koje radnici objavljuju na društvenim mrežama i slično. Na osnovu tog zahtjeva, prvostupanjska komisija za bolovanje poziva osiguranika i sprovodi izvanrednu ocjenu privremene nesposobnosti za rad – objašnjavaju u FZO.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?