Zbog marži koje je postavila Vlada Srbije zatvaraju se benzinske crpke u Srbiji

Trgovci gorivom u Srbiji počeli su zatvarati benzinske crpke zbog pada prometa i ograničene trgovačke marže od devet dinara (0,15 KM) po litri.

Maržu je limitirala država, a poljoprivrednici koji imaju kartice, dizel kupuju isključivo na crpkama Naftne industrije Srbije (NIS), koja ga prodaje po 20-30 dinara (0,34 – 0,50 KM) manjoj cijeni, zbog čega pada promet na ostalim crpkama, navodi agencija Beta, prenosi pogled.ba.

Vlasnik poslovnog sustava „Mihajlović“ Dejan Mihajlović rekao je da je od 72 benzinske crpke ugasio deset i da planira zatvoriti još pet koje su bile zakupljene, a nakon toga će prodati i cijelu tvrtku jer, kako kaže, uvjeti za poslovanje nisu bili nikad gori.

“Cijene goriva treba određivati tržište, a ne Vlada Srbije, ona može da ispravlja samo anomalije. U ovim uvjetima ne može se rentabilno poslovati, 32 godine prodajem gorivo, a uvjeti nikad nisu bili gori”, rekao je Mihajlović.

Kupci koji imaju kartice jer su registrirali domaćinstvo kao poljoprivredno, prelaze, kako je rekao, kilometre da bi kupili dizel kod NIS-a koji ga jedini može nuditi po toj cijeni.

NIS, kako je rekao, jedini ima pravo prodavati dizel po povlaštenoj i „zamrznutoj“ cijeni od 179 dinara (3 KM), a ostali od danas do sljedećeg petka po 200 dinara (3.35 KM), zbog čega je, na njegovim benzinskim crpkama, pao promet, ne samo tog goriva, nego i druge robe.

Vlasnica benzinskih crpki „Radun Avia“ Jelena Radun rekla je da u studenom i prosincu „nije ni izbliza“ uspjela pokriti troškove poslovanja te da i pored toga odlaže zatvaranje jer bi za njihovo ponovno otvaranje i postavljanje na noge trebalo godinu-dvije dana.

Predstavnik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da od marže od devet dinara, banka uzima 3,2 dinara po litru ako kupac plati karticom.

“Ograničavanje cijena goriva i marže traje skoro godinu dana, vlasnici benzinskih crpki su prilično financijski iscrpljeni i ne preostaje im drugo nego da ih zatvore”, rekao je Atanacković.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?