Plenković: Ne znam tko je AP; Imam dojam da autorice poruka nisu baš zadovoljne s njim

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a osvrnuo se na aktualnosti posljednjih dana, piše hrt.hr.

U vezi s prepiskama i porukama koje su se posljednjih dana pojavile u javnosti između Gabrijele Žalac i Josipe Rimac premijer Andrej Plenković kazao je da bi se spomenuti inicijali “AP” mogli odnositi na njega, ali da je, kako kaže, iz toga jasno vidljivo da dvije akterice očito nisu bile zadovoljne njegovim odgovorima. Isto tako kaže da su se u tim transkriptima pojavili neki novi elementi koji su njega iznenadili, rekao je novinar HTV-a Šime Vičević za središnji Dnevnik. 

Kada je riječ o spornom sastanku, premijer je rekao da je to samo jedan u nizu sastanaka koji se uobičajeno događaju u Banskim dvorima. Kaže da tu nema ništa neuobičajeno i da on osobno nije sudjelovao u donošenju odluke. 

Bila je to prilika i da se premijer referira i na oporbu, koja je taj slučaj spominjala, izjavio je Vičević.

Izjavu premijera Andreja Plenkovića pogledajte ovdje: 

Na početku obraćanja medijima premijer Andrej Plenković rekao je da je na Predsjedništvu HDZ-a raspravljeno niz tema koje su važne.

– Referirali smo se na odlazak na Banovinu našeg novog ministra Bačića. Pušten je na javno savjetovanje novi Zakon o obnovi i očekujemo korisne sugestije zainteresiranih, rekao je.

Ono što smo raspravili je također euro konferencija na kojoj smo raspravili sve ekonomske aspekte vezane uz europodručje i činjenica da će rast Hrvatske u 2022. biti oko 6 posto, kako kaže napori koji su uloženi u mjerama koje su imale antiinflacijski karakter od 3,6 milijardi eura i zadržana je inflacija od 10, 8 posto.

Plenković: Ne znam tko je AP

Jedno od pitanja novinara bilo je u vezi sa slučajem “softver”. U prepisci Gabrijele Žalac i Josipe Rimac o preplaćenom softveru spominje se da je “AP bio upoznat”. Na pitanje tko je AP, Andrej Plenković je rekao:

– Što se tiče cijele te teme zanimljivo je da se više priča o tome čiji su inicijali, nego u kojem se kontekstu spominje. Ne znam odnosi li se na mene, ali mogao bih pretpostaviti iz onog što sam pročitao, kao i vi. I imam dojam da autorice tih poruka nisu baš zadovoljne s tim dotičnim AP, rekao je Plenković.

Govoreći o tome zašto nije rekao da je projekt prezentiran u Vladi, čim ja afera izašla u javnost, Plenković je rekao:

– Ne vidim da je to nešto neuobičajeno u odnosu na sve brojne sastanke koji se održavaju u Vladi. To je bio jedan od sastanaka na zahtjev tadašnje ministrice. To je bilo vrijeme kada smo bili pet ili šest mjeseci na vlasti i kada je apsorpcija europskih fondova 2014-2020 bila na 9%. U tom kontekstu nadležna resorna ministrica je predložila susret o jednoj bazi podataka koja sadrži određene projekte a koja bi mogla biti koristan alat za apsorpciju sredstava iz fondova, kazao je.

Premijer Plenković se osvrnuo i na Milanovićevu izjavu o Kosovu.

– Nitko nije anektirao Kosovo jer bi ga onda pripojio nekoj drugoj državi. Ne znam za pojam ekstrakcije u međunarodnom pravu. Ono što je važno je da je Kosovo neovisna država s kojom imamo diplomatske odnose, da je naš ministar Filipović bio na Kosovu, da je išlo s njim naših 50-ak gospodarstvenika kako bi unaprijedili razmjenu između dviju zemalja. Ovakav narativ o Kosovu dosad nismo nikad doživjeli. Sad nije zvijezda samo u ruskim nego i u srpskim medijima, rekao je.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?