Biden odbio slanje aviona F-16 za Ukrajinu

Vezano za pitanje hoće li Ukrajini poslati borbene zrakoplove F16 – američki predsjednik je jasan.

– Ne, poručio je Joe Biden, predsjenik SAD-a.

A hoće li skorašnju godinu dana od početka napada na Ukrajinu dočekati u Poljskoj? Nije želio jasno odgovoriti.

– Ići ću u Poljsku, ali ne znam kada, rekao je Biden.

I dok se još ne naziru ni mir,niti primirje, na sve težu situaciju upozorava i UN.

– Iako imamo ograničen pristup područjima koja nisu pod kontrolom Ukrajine i ne možemo neovisno potvrditi broj žrtava, jasno je i treba ponoviti da međunarodno humanitarno pravo zabranjuje neselektivne napade i zahtijeva od zaraćenih strana da poduzmu sve moguće mjere opreza kako bi izbjegle civilne žrtve ili ih svele na minimum, rekao je Stephane Dujarric, glasnogovornik UN-a.

Više od 9000 civila poginulo je u Ukrajini od početka ruske invazije. Među njima je i oko 500 djece.

– Ruski teror mora posvuda na bojnom polju biti poražen, u našoj zemlji ne smije ostati nijedna ruševina. Tako ćemo moći sve obnoviti i time dokazati da je sloboda jača, rekao je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine.

Prvi čovjek Ukrajine poručuje da je brzina djelovanja i donošenja odluka u ovom trenutku presudna.

Iako rat bjesni ne posustaju ipak ni diplomatski napori diljem svijeta.

– Razgovarali smo i o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Taj rat nije samo pitanje za Europu nego za sve jer je to nedvojbeno kršenje međunarodnih prava i međunarodnog poretka. Nitko ne može mijenjati granice na nasilan način. Kao demokracije, moramo stati zajedno i izbjeći povratak na zakon najjačeg, rekao je Olaf Scholz, kancelar Njemačke.

– Moj je prijedlog da formiramo skupinu zemalja koje će sjediti za stolom s Ukrajinom i Rusijom kako bi se pokušao pronaći mir i zaustavio rat. Brazil će se potruditi, rekao je Luiz Inacio Lula da Silva, predsjednik Brazila.

Istodobno na bojištu nema vremena za mnogo priče. Ukrajinske zračne snage objavile su da se – nabavi li Rusija iranske balističke projektile – Ukrajina neće moći obraniti od njih. Objavljeno je i da Ukrajina ove godine planira uložiti oko pola milijarde eura u razvoj dronova.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?