Čović: Mandatar idući tjedan, federalna vlada za 15 dana

U Mostaru je u tijeku XI. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora u BiH, na kojem se očekuje usvajanje Deklaracije HNS-a. Na samom početku, nazočnima se obratio predsjednik Sabora i HDZ BiH dr. Dragan Čović.

“Danas ćemo raspravljati o ključnom dokumentu, kao proizvodu djelovanja Glavnog vijeća HNS-a. Želimo svakoj oblasti koju pokrivaju odjeli GV da ima strateške dokumente koji čine cjelinu strateške pozicije hrvatskog naroda, za vrijeme od bar 10 godina. Bez obzira radi li se o socijalnom, zdravstvenom, kulturnom ili gospodarskom pitanju – jednostavno sve ono što nam treba morat ćemo sami organizirati” kazao je Čović.

“Hvala Vam svima, članice i članovi HNS-a, na svemu onome što smo radili zadnje 2 godine da bi pokazali svima u BiH da se bez Hrvata ne može promišljati BIH, da se bez HNS-a ne može razmišljati o budućnosti – jer to je jedini put da zaštitimo svoj narod kao ustavnog jednakopravan i nikad ne zaboravimo, do kraja legitimno predstavljen kroz Domove naroda i Predsjedništvo” naglasio je.

– Sve ono što zajedno radimo zadnjih nekoliko godina danas ćemo utkati u naše zasjedanje, našu deklaraciju, dokumente koje ćemo donijeti. Suštinska poruka je zajedništvo hrvatskog naroda, naš europski put, osigurati stabilnost i mir u BiH, euroatlantsku perspektivu BiH. Naravno, da imamo svoju ustavnu jednakopravnosti i legitimno predstavljanje na svim razinama vlasti kada je u pitanju hrvatski narod kao konstitutivni narod – kazao je Čović novinarima uoči zasjedanja HNS BiH.

Komentirajući proces uspostave vlasti prvi čovjek HNS-a kazao je kako se ta priča nastavlja sukladno potpisanom međustranačkom sporazumu te da nakon imenovanja Vijeća ministara BiH slijedi uspostava vladajuće većine u Federaciji BiH.

– Što se tiče Federacije BiH, tu smo već riješili Dom naroda, riješili smo Zastupnički dom, dosta toga smo definirali i vjerujem da ćemo imati mandatara do kraja idućeg tjedna, a čitavu vladu u narednih 15 dana po istoj koncepciji političkog saveza, partnerstva stranaka koje su potpisale sporazum za federalnu razinu vlasti i razinu Bosne i Hercegovine – ustvrdio je Čović.

Dodao je kako vjeruje da će se nakon uspostave vlasti na svim razinama „stvoriti ambijent u kojem će se riješiti pitanje legitimnog izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH”.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?