Čović: Mislim da će Lidija Bradara u ponedjeljak biti izabrana za predsjednicu FBiH

Nakon današnjeg zasjedanja Hrvatskog Narodnog Sabora u BiH novinarima se obratio lider HDZ-a BiH i ponovno izabrani predsjednik HNS-a Dragan Čović.

Naglasio je da je najvažnije što se danas pokazalo “jedinstvo i snaga među hrvatskim političkim strankama” i da se “bez HNS-a neće moći voditi politika niti uspostavljati vlast na bilo kojoj razini”.

Euroatlanske integracije

Naš cilj na vanjskom planu su euroatlantske integracije. Siguran sam da će HNS biti predvodnik – rekao je Čović.

Predsjednik HNS-a govorio je o problemu odlaska mladih iz države naglasivši da smo “naselili cijelu Europu”.

– Sve što radimo je da ljudi ostanu u BiH. BiH je naselila cijelu Europu. Hrvatska je samo mali dio prostora koji naseljavamo. Prema nekim statistikama kažu da nas u BiH ima 2,5 milijuna. Da tviše ne zvecka oružjem i plaši ljude ključne su socio-ekonomske mjere, otvaranje novih radnih mjesta – da naši mladi ne idu dalje – poručio je Čović.

Priznao je kako se “razvukao” proces uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini, ali da očekuje da se u ponedjeljak potvrde predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH.

Formiranje vlasti u FBiH

– Pri kraju smo procesa. Mislim da će u ponedjeljak izabrati Lidiju Bradaru za presjednicu Federacije. To će sve biti od partnera u Vladi ne želim nagađati. S predstavnicima “Osmorke” sam danas razgovorao i uvjerili su me da bi trebali imati uvjerljivu većinu u Zastupničkom domu FBiH. To bi bila jedna komontna većina da radimo na novim zakonima – istakao je.

Čović se na kraju osvrnuo na ugovor Islamske zajednice u BiH s državom koji još nije potpisan i odbacio je optužbe kako je on “sprečavao potpisivanje”.

– Jedno vrijeme sam bio opterećen optužbama da sam spriječio ovaj ugovor. Moj odgovor je jednostavan. Zašto to nije uradila ekipa (u Predsjedništvu BiH) iza mene? Predsjedništvo može s dva glasa donijeti taj prijedlog. Dakle, nikada nismo bili prepreka i nikada na sjednici Predsjedništva službeno nije bio taj prijedlog. Zašto se ne stavlja na dnevni red treba pitati ove koji to predlažu. Ovo ostalo je populizam i kreiranje loše atmosfere između dva naroda – dodao je na kraju Čović.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?