“Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama”

I ove se godine Hrvatska uključila u kampanju “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama”. U globalnom pokretu sudjeluje 200 zemalja, a ovogodišnji je moto “Ustanimo za slobodu”. Cilj je stvoriti novu kulturu bez nasilja u kojoj se razvija suosjećanje i solidarnost. Statistika je, nažalost, i dalje porazna. Procjenjuje se da u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje, a samo prošle godine ubijeno ih je 13, piše hrt.hr.

– U 2022. broj prekršajnih i kaznenih djela gotovo je isti, što nikada nije bilo. Prekršajna djela pala su za 5 posto u odnosu na 2021. godinu. Imamo nešto manje od 8 tisuća prekršajnih djela. Kaznena djela su na preko 7 tisuća, a odnos žrtava uvijek je isti. Dvije trećine počinitelja su muškarci, rekla je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. 

Kampanja “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama” “One Billion Rising'” počela je 2012. Ove godine u njoj sudjeluje 200 zemalja, uključujući Hrvatsku.

Prošlogodišnji podaci za Hrvatsku pokazali su da se broj prekršajnih i kaznenih djela nasilja u obitelji gotovo izjednačio, dodala je pravobraniteljica. Prekršajnih djela bilo je oko 8 tisuća, a kaznenih malo više od 7 tisuća.

Kad prepoznamo, osjetimo ili čujemo da netko pati, građanska nas dužnost poziva da to prijavimo jer žrtve najčešće nemaju snage prijaviti nasilje. Zato preuzmimo tu odgovornost i spasimo one koji se nalaze u začaranom krugu, kazala je pravobraniteljica Ljubičić.

U središtu Zagreba okupilo se stotinjak ljudi, neki od njih stigli s transparentima “Ona Billion for Revolution” i “Zajedno gradimo kulturu nenasilja”


– Svaka žena ima pravo pokazati svoju kreativnost, ljepotu i snagu, naglasila je regionalna koordinatorica kampanje Rada Borić.

– Danas ovdje stojimo zato što neke žene više ne mogu ustati, jer su ubijene. Mi ovdje ustajemo zato jer neki kleče, neki bi ženama i djevojčicama oduzeli slobodu, istaknula je Borić na skupu koji se održao pod motom “Ustanimo za slobodu!”

Na empatiju i solidarnost pozvao je i zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Matić koji je naveo da se posljednjih godina broj žena u Europskoj uniji koje je ubio njihov partner ili član obitelji popeo na 600 godišnje.

Na globalnoj razini, procjenjuje se da je svaka treća žena bila izložena fizičkom ili seksualnom zlostavljanju.

– Ni Hrvatska nije izuzetak. Dok iranski sustav mlati i ubija žene, a hrabre Iranke ga se stide i bore se za svoje živote, neki ovdje od nas podržavaju iranski sustav i zazivaju diskriminaciju i nasilje. Čega se pametan stidi, Hrvat klečeći zaziva, rekao je hrvatski eurozastupnik.

Europski parlament radi na novoj Direktivi o suzbijanju nasilja nad ženama koja će na razini svih država članica uspostaviti jasne standarde u prevenciji nasilja, zaštiti žrtava i adekvatnih sankcija za počinitelje

– Ne smijemo dopustiti dvostruko zlostavljanje žrtava, najprije od počinitelja, a onda od institucija, istaknuo je Matić.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?