Ćubela: HNŽ će sukcesivno izdvajati novac kako bi za par godina kupila air tractor

U proračunu Federacije BiH prošle godine bilo je osigurano 30 milijuna KM za kupovinu letjelica za gašenje požara. Pompozno najavljena priča pretvorila se u svojevrsnu trakavicu, a Vlada FBiH je umjesto letjelica kupovala vrijeme formiranjem silnih radnih grupa, piše Dnevni avaz.

Kao jedno od ad hoc rješenja, dok Federacija BiH ne formira vlastitu protupožarnu eskadrilu iznosilo se to da će se krenuti u najam letjelica s posadom potpisivanjem ugovora sa tvrtkom iz Španjolske od koje bi se na kraju i kupila tri air tractora. Međutim, zbog ogromne potražnje za letjelicama drugih zemalja i dugotrajnog procesa čekanja, to se na kraju izjalovilo.

Također, posljednja radna grupa je predlagala i modele poput onih da se sa nadležnim institucijama Sjeverne Makedonije sklopi sporazum o iznajmljivanju letjelica, jer su ocijenili da je nabava vlastitih dugotrajan proces koji se u najboljem slučaju može okončati koncem ove godine.

Međutim, od toga u ovoj godini nema ništa. Iako je planirano da se tih 30 milijuna KM prebaci u proračun za ovu godinu, taj novac je u konačnici silnim amandmanima raspodijeljen na druge stavke.

Priča o nabavi letjelica ponovo se aktuelizirala i u HNŽ-u, koji je u Federaciji BiH najugroženiji od požara. Prema podacima Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ, čak, 60 posto svih požara u F BiH otpada upravo, na ovu županiju, a nedavno je i to nakon 14 godina čekanja u HNŽ usvojen novi Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu.

-Budući da se u vremenu iza nas najviše rasprave vodilo o nabavi letjelica za protupožarnu zaštitu, u dijelu Zakona gdje se govori o financijama predviđena je mogućnost da se dio vlastitih sredstava izdvaja i za tu namjenu- kazao je Eugen Ćubela, v.d. direktora Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ.

Podsjetio je na to da je još 2017.godine urađen elaborat o nabavi letjelica. Međutim, kupovina letjelica je na dugom štapu.

-Prema tom elaboratu, cijena jednog air-tractora je iznosila 6,5 milijuna KM, a za održavanje letjelica i osoblje na godišnjoj razini je nužno pola milijuna KM. Mi ćemo sukcesivno izdvajati sredstva za tu namjenu kako bismo za nekoliko godina mogli nabaviti vlastite letjelice, ako u međuvremenu ne bude pomoći s viših razina vlasti- rekao je Ćubela.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?