Edo Čelebić: Političari osobe s posebnim potrebama, a ne naša djeca! Ovo je borba za goli opstanak!!

Edo Čelebić, predsjednik Vijeća roditelja Zavoda Mjedenica i član Unije osoba i organizacije osoba sa invaliditetom u FBiH: Idemo prema Tužiteljstvu, tražimo naša osnovna ljudska prava!

Osobe sa invaliditetom imaju 384KM pomoći! Nećemo odustati da se održi tematska sjednica Parlamenta FBiH! Moramo dobiti ovu bitku, nema nazad! Sve ću uraditi da moj sin dobije prava u ovoj državi!

Tražimo ispunjenje osnovnih ljudskih prava osoba sa invaliditetom! Osoba koja je invalid prve kategorije ne može naći posao, od invalidnine se ne može živjeti! Čekali smo godinama da neke veće koalicije nađu rješenje! Umorili smo se od čekanja! Od 2016. godine se ništa nije promijenilo! Obećavaju nova lažna povećanja! Tvrde da su umirovljenici najugroženiji, to nije istina! Najugroženije su osobe sa invaliditetom! Došli smo do ispod dna! Vlast nije učinila ništa! U prosincu smo održali prosvjede na koje su došli ljudi iz cijele Federacije, iako su ucjenjivani da ne dođu!

Više od 70 udruženja se priključilo našoj borbi! Razgovarali smo s Veskom Drljačom, tražili smo razgovor s predstavnicima Vlade Federacije! Ignorirali su naše zahtjeve! Kada smo se obratili međunarodnim institucijama, novim prosvjedima, rekli su: ”Dođite da razgovaramo”! Primili su nas i samo isklimali glavom! Idemo prema Tužiteljstvu! Mnogi su izgubili pravo na invalidninu, jer prema njima nisu dovoljno invalidi! Razmišljamo o velikim prosvjedima! Nema nazad, moramo dobiti ovu bitku, kako tako! Pozivam i one koji nisu u ovoj borbi, a osobe su sa invaliditetom neka nam se priključe, u suprotnom su na drugoj strani!

Nismo mi i naša djeca osobe s posebnim potrebama, to su ovi u kabinetima! Imamo podršku ratnih vojnih invalida! Ničim ih ne ugrožavamo! Danas oni trebaju nama, ali sutra ćemo mi trebati njima! Nemojte nas praviti budalama da smo protiv ratnih vojnih invalida! Nećemo odustati da se održi tematska sjednica Parlamenta FBiH! Kažu moramo da balansiramo u proračunu! Balansero napravite negdje drugo! Imali smo dva amandmana, odbijena su! 32 zastupnika su bila suzdržana, to je još gore nego da su bili protiv!

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?