Svjetske burze pale, Fed poručuje da će kamate i dalje rasti

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale jer je sve izglednije da će kamatne stope američkog Feda dosegnuti više razine nego što se očekivalo i na njima se zadržati dulje nego što se očekivalo, piše hrt.hr.

Na Wall Streetu je Dow Jones oslabio 0,2 posto, na 33.869 bodova, dok je S&P 500 sklizno 1,1 posto, na 4.090 bodova, a Nasdaq indeks 2,4 posto, na 11.718 bodova.

Ti su indeksi snažno porasli od početka ove godine jer se ulagači nadaju da će se američko gospodarstvo nakon agresivnog povećanja kamatnih stopa središnje banke ‘mekano prizemljiti’ i izbjeći recesiju.

To je i dalje moguće, no splasnule su nade ulagača da će konačna kamata, odnosno kamata na kojoj bi Fed završio proces povećanja cijene novca, biti manja od 5 posto.

S obzirom na kretanje inflacije i poruke niza dužnosnika američke središnje banke, na tržištu novca sada se očekuje da će konačna kamata do srpnja dosegnuti 5,1 posto.

A većina dužnosnika Feda poručuje i da će se kamate zadržati na tim razinama vjerojatno i dulje nego što se očekivalo kako bi se inflacija znatnije spustila.

Zbog toga su posljednjih dana porasli prinosi na američke obveznice, što negativno utječe na tržište dionica.

S rastom prinosa, obveznice postaju legitimna alternativa dionicama, kaže Michael Rosen, direktor u tvrtki Angeles Investments.

Ni kvartalni poslovni rezultati kompanija nisu impresivni. Izvješća je dosad objavilo više od polovice kompanija iz sastava S&P 500 indeksa.

Doduše, oko 69 posto njih ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo, no analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija na godišnjoj razini pale.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,25 posto, na 7.882 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,1 posto, na 15.307 bodova, a pariški CAC 1,4 posto, na 7.129 bodova.

ZSE: Crobexi prošloga tjedna porasli, u fokusu dionica Spana


Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi prošloga tjedna porasli, nadoknadivši sve gubitke od prethodnoga tjedna, a najveći promet ponovno je, drugi tjedan zaredom, ostvaren dionicom informatičke kompanije Span.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 1,14 posto, na 2.136 bodova, dok je Crobex10 ojačao 1,03 posto, na 1.247 bodova.

Tako su indeksi nadoknadili sve gubitke od prethodnoga tjedna, pri čemu je Crobex dosegnuo najvišu razinu od travnja, a Crobex10 od svibnja prošle godine.

Među sektorskim indeksima, najviše je prošloga tjedna porastao Crobexturist, 5,7 posto, dok je jedino pao Crobexkonstrukt, za 2,9 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 4,4 milijuna eura, otprilike 100 tisuća više nego tjedan dana ranije.

Najveći promet, oko 640 tisuća eura, ostvaren je dionicom Spana, kojoj je cijena, nakon snažnog skoka tjedan dana prije, pala 1,15 posto, na 43 eura.

S prometom od 425 tisuća eura slijedila je dionica Valamar Riviere, koja je poskupila 0,5 posto, na 4,08 eura.

Dionicom Hrvatske poštanske banke ostvaren je, pak, promet od 417 tisuća eura, pri čemu joj je cijena ostala nepromijenjena na tjednoj razini, na 114 eura.

Dionica Podravke pojeftinila je, pak, 0,4 posto, na 94,60 eura, uz promet od oko 370 tisuća eura.

Peta po likvidnosti bila je prošloga tjedna povlaštena dionica Adris grupe. Uz promet od oko 280 tisuća eura, cijena joj je porasla 1,2 posto, na 51,80 eura.

Najveća dobitnica među likvidnijim izdanjima bila je dionica Brodogradilišta Viktor Lenac, kojoj je cijena porasla 13,7 posto, na 2,82 eura.

Najveći pad cijene zabilježila je, pak, dionica Instituta IGH, za 7,6 posto, na 12,20 eura. Ta je dionica u segmentu promatranja jer je račun kompanije blokiran.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 53 dionice, pri čemu je cijena njih 23 porasla, 19 pala, a 11 stagnirala.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?