Američka vojska srušila još jedan objekt na velikoj visini

Američka vojska oborila je leteći objekt nad jezerom Huron uz granicu s Kanadom, rekli su u nedjelju američki dužnosnici, što je treći takav slučaj u posljednja tri dana i tjedan nakon što je nad SAD-om srušen kineski balon.

Neimenovani dužnosnici rekli su da je vojska srušila objekt, ali nisu željeli reći nalikuje li na veliki bijeli kineski balon oboren ranije ovoga mjeseca
, piše hrt.hr.

Prema nepotpunim informacijama, najnoviji srušeni objekt nije bio u obliku balona kao prijašnja dva, nego cilindričnog oblika te je letio na visini većoj od 12 kilometara, odnosno na rutama civilnih zrakoplova. Kina se nije oglasila. Poručila je tek da su i oni uočili nepoznatu letjelicu kod obale Žutog mora koju se spremaju srušiti.

Kanađani traže olupinu

Kanadski istražitelji traže olupinu letećeg objekta koji je američki borbeni zrakoplov oborio iznad kanadskog teritorija Yukona, izjavio je premijer Justin Trudeau, a američki senator je rekao da se najvjerojatnije radi o balonu sličnom onome srušenog iznad Aljaske. Najmanje još dva druga leteća predmeta su srušena iznad Sjeverne Amerike tijekom vikenda. 

– Ekipe istražitelja su na terenu, nastoje pronaći i analizirati objekt, rekao je Trudeau novinarima, no nije dao naznake o kakvom je predmetu riječ, već samo da “predstavlja odgovarajuću prijetnju sigurnosti civilnom zrakoplovstvu”.

– Američki NORAD potvrdio nam je da se u kanadskom zračnom prostoru nalazi nepoznata letjelica, koja svojim letom izravno ugrožava civilni zračni promet. Nakon što sam razgovarao s predsjednikom Bidenom, odlučio sam dopustiti američkom zrakoplovu F22 da sruši nepoznatu letjelicu. U dogledno vrijeme, kada istražimo mjesto pada, analizirat ćemo nepoznati objekt, dodao je.

Sj. Amerika u visokom stupnju pripravnosti

Sjeverna Amerika je u visokom stupnju pripravnosti u pogledu povrede zračnog prostora nakon što se ranije ovog mjeseca nad SAD-om pojavio kineski balon. Kina poriče da je služio za špijunažu i tvrdi da se radi o civilnoj istraživačkoj letjelici te je osudila SAD jer ju je prošle subote oborio.

Najmanje dva druga leteća predmeta su srušena iznad Sjeverne Amerike tijekom vikenda dok su vojni i obavještajni dužnosnici usredotočeni na moguće zračne prijetnje.

Vođa većine u američkom senatu Chuck Schumer je televiziji ABC rekao da američki dužnosnici misle da su oba leteća objekta, od kojih je prvi oboren iznad zaleđenog mora na sjeveru Aljaske u petak, a drugi iznad Yukona u subotu, baloni.

– Vjeruju da su bili (baloni), da, no znatno manji od prvog, kazao je Schumer, a Bijela kuća je samo rekla da nedavno srušeni predmeti “ne sliče puno” kineskom balonu.

Dva puta u 24 sata zatvoren zračni prostor

Američki su dužnosnici dva puta u 24 sata zatvorili zračni prostor, a nedugo zatim ga ponovno otvorili. Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo je u nedjelju nakratko zatvorila zračni prostor iznad jezera Michigan.

Američka vojska je u subotu podigla borbene mlazne zrakoplove u saveznoj državi Montani kako bi istražili anomaliju koja se pojavila na radaru. Zajednička američko-kanadska sjevernoamerička obrambena organizacija NORAD je kasnije objavila da piloti nisu pronašli ništa sumnjivo.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?