Bach: Dijelimo ukrajinsku bol, ali misija sporta je povezati ljude

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach naglasio je kako dijeli “tugu i ljudsku patnju” ukrajinskih sportaša, naglasivši kako nije na pojedinačnim vladama da odlučuju tko će sudjelovati u međunarodnim sportskim natjecanjima, piše hrt.hr.

Bach je u nedjelju razgovarao s medijima uoči muškog spusta na Svjetskom skijaškom prvenstvu koje se održava u Courchevalu.

Predsjednik MOO-a je istaknuo kako ukrajinski sportaši “znaju koliko dijelimo njihovu tugu, njihovu ljudsku patnju i sve napore koje poduzimamo da im pomognemo”, ali i dodao kako “nije na vladama da odlučuju tko može sudjelovati u kojim sportskim natjecanjima jer bi to bio kraj međunarodnih sportskih natjecanja i svjetskih prvenstava i Olimpijskih igara kakve poznajemo.”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je pozvao na bojkot Olimpijskih igara u Parizu 2024. ako ruskim sportašima bude dopušteno sudjelovanje, rekao je u petak da bi njihova prisutnost bila “manifestacija nasilja”.

Ukrajina je žestoko reagirala na prošlomjesečnu objavu MOO-a da istražuje “put” kojim bi se ruskim i bjeloruskim natjecateljima omogućilo sudjelovanje na Igrama u Parizu pod neutralnom zastavom.

– Naša misija je mirovna misija, rekao je Bach.

Inzistirajući da sport mora poštivati ​​ljudska prava svih sportaša, Bach je zanijekao da je MOO na pogrešnoj strani povijesti pomažući Rusima i Bjelorusima da se kvalificiraju za OI u Parizu 2024. godine.

– Povijest će pokazati tko radi više za mir, oni koji pokušavaju održati veze otvorenima i komunicirati ili oni koji žele izolirati i podijeliti. Naša uloga je okupljanje ljudi. Pokušavamo pronaći rješenje koje daje pravdu misiji sporta, a to je ujediniti se da ne pridonese još većem sukobu i eskalaciji, dodao je.

– To smo pokazali u prošlosti s velikim uspjehom u olimpijskom pokretu, istaknuo je Bach, istaknuvši primjere Sjeverne i Južne Koreje, Izraela i Palestine te Kosova. – Naša uloga je okupljanje ljudi, dodao je.

Bach je odbio posjetiti ukrajinsku liniju bojišnice u ključnom gradu Bakhmutu nakon što ga je Zelenski pozvao da se “sam uvjeri da neutralnost ne postoji”.

– Vidjeli smo bjeloruskog igrača pod neutralnim statusom kako osvaja Australian Open. Pa zašto to ne bi bilo moguće na primjer u bazenu ili na gimnastici?, istaknuo je Bach.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?