“Osmorka” će podržati kandidaturu Refika Lende iz SDA

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će se glasiti o izboru rukovodstva Federacije BiH bit će održana u četvrtak s početkom u 11 sati. Kao što je već od ranije poznato kandidatkinja za predsjednicu FBiH trebala bi biti Lidija Bradara (HDZ BiH). Dok su za potpredsjednike kandidati Igor Stojanović (SDP) i Refik Lendo (SDA).

Kako Raport doznaje Osmorka će podržati kandidaturu Lende na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. To je potvrdio Adnan Delić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

“Nemamo mogućnosti glasovanja za pojedinačne kandidate, a kao osmorka glasovat ćemo za zajedničku listu kandidata”, kazao je Adnan Delić.

Međutim, od ranije je poznato da Lendo neće dati suglasnost da se Nermin Nikšić (SDP) imenuje za mandatara. I time će SDA opstruirati formiranje Vlade FBiH.

“To što SDA neće dati podršku Nikšiću sasvim je uobičajeno i očekivano u političkoj svakodnevici blokada i opstrukcija”, kazao je Delić za Raport.

Upravo na ovu temu danas je za Raport govorio Mirsad Zaimović iz SDA.

“Ja očekujem da će se ispoštovati volja klubova iz Doma naroda FBiH. Tamo je matematika bila jasna. U Klubu hrvatskog naroda je potrebnu većinu imala Lidija Bradara, Refik Lendo u Klubu bošnjačkog naroda, te Igor Stojanović u Klubu srpskog naroda. Tako da je to nešto što ne ostavlja prostor zastupnicima i izaslanicima”, kaže Mirsad Zaimović u intervjuu za Raport.

Potom je dodao kako SDA neće odustati od svog stava.

“Mi ćemo se držati stava Trojke pred izbore. Oni su držali HDZ kao nezaobilazan faktor jer se već znalo da će imati 13 izaslanika. Sad to SDA ima u Klubu Bošnjaka. Tako da i njihovim rječnikom – mi smo nezaobilazni. Očekujem da će se napraviti dogovor po kojem se neće moći jedni zaobići, a drugi ne. Očekujem da se tada sjedne i počne razgovara o strukturi vlasti u FBiH”, istaknuo je.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?