RS: Za bebe na selu 1000 KM

Kako bi zadržali što više mladih na selu i doprinijeli da se demografska slika u Srpskoj popravi, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede povećalo je novčana izdvajanja za novorođenčad na selu sa dosadašnjih 500 na 1.000 KM.

Ova mjera predviđena je članom 83. ovogodišnjeg Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja novčanih poticaja za razvoj poljoprivrede i sela kojim su propisana sredstva potpore za izvanredne potrebe i pomoći korisnicima poticaja za nadilaženje problema socijalne i ekonomske održivosti. Dokument stupa na snagu danas, a pravo na ova sredstva imaju registrirana poljoprivredna gazdinstva, komercijalna ili nekomercijalna. 

Naknadu za novorođene bebe na selu resorno ministarstvo je u pravilnik prvi put uvrstilo 2020. godine, a zahtjeve za isplatu 1.000 maraka poljoprivrednici mogu podnositi najkasnije do 31. listopada tekuće godine.

Dvadesetčetvorogodišnji poljoprivrednik Mišo Radak iz nevesinjskog sela Žiljevo, koji je prije desetak dana dobio prvo dijete, kaže da je povećanje ove naknade od velikog značaja za roditelje na selu jer dolazak bebe iziskuje brojne troškove.

– Supruga i ja radimo isključivo na obiteljskom imanju, nismo zaposleni na nekim drugim poslovima i potpora resornog ministarstva omogućit će nam da bebi osiguramo ono nužno – rekao je Radak.

Dodaje da mu se otac desetljećima bavi poljoprivrednom proizvodnjom, te da je odlučio nastaviti obiteljski biznis.

-Bavimo se proizvodnjom povrća, ne mnogo, ali dovoljno da od svog rada možemo živjeti. Supruga i ja smo odlučili da ostanemo na selu jer nam je ovdje, hvala dragom Bogu, dobro – kazuje za “Glas” Radak.

Koliko će ova mjera zaista biti poticaj za ostanak na selu vidjet će se u budućnosti. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?