Bradara, Lendo i Stojanović izabrani gotovo jednoglasno za čelnike FBiH, samo Slaven Raguž glasovao protiv, objasnio i zašto

Pojedinačnim glasovanjem zastupnika Zastupnički dom Parlamenta FBiH izabrano je novo čelništvo FBiH. Za zajednički listu za predsjednik i dopredsjednike FBiH na kojoj su bili Lidija Bradaru (HDZ BiH), Refika Lendu (SDA)i Igor Stojanović (SDP BiH), od ukupno prisutnih 97 zastupnika glasovalo je njih 96. Sjednici nije nazočio jedan zastupnik Denis Gratz, a samo jedan zastupnik je glasovao protiv, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Sudjelujući u raspravi o predloženim kandidatima zastupnik Slaven Raguž (HRS) kazao je kako se u arhivima Haškog tribunala ime Refika Lende spominje čak 77 puta u kontekstu zločina nad Hrvatima.

– Postavljam retoričko pitanje kako se glasovanje za Lendu, uklapa u sporazum HDZ i Osmorke o relaksaciji odnosa između Bošnjaka i Hrvata u FBiH ,kazao je Raguž ističući kakon on neće glasovati za Lendu.

Čelnike FBiH sada bi trebao potvrditi i Dom naroda Parlamenta FBiH. Sjednica je zakazana za danas u 16 sati. Nakon izbora, čelnici Federacije između sebe će izabrati predsjednika odnosno predsjednicu FBiH i dva dopredsjednika. Očekuje se da će za predsjednicu F BiH biti izabrana Lidija Bradara, a Stojanović i Lendo za dopredsjednike

Podsjetimo, po Ustavu FBiH predsjednik, odnosno predsjednica Federacije BiH imenuje premijera FBiH uz suglasnost dopredsjednika. Iz stranaka Osmorke najavili su kako će njihov kandidat za predsjednika Vlade FBiH biti predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić, no iz SDA su kazali kako Lendo ukoliko bude izabran za dopredsjednika FBiH neće dati suglasnost za imenovanje Nikšića ukoliko SDA ne bude dio vladajuće koalicije.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?