State Deparment: Ovo je novi vođa Al Kaide

State Deparment je objavio tvrdnje o novom vođi Al-Kaide. Prema njihovim saznanjima, riječ je o Saifu al-Adelu iz Egipta.

– Naša procjena je u skladu s onom UN-a, da je novi vođa Al-Kaide Saif al-Adel smješten u Iranu – rekao je glasnogovornik State Departmenta.

U izvještaju Ujedinjenih naroda navodi se da je preovlađujući stav država članica da je Adel sada vođa grupe.

Kako se dalje navodi u izvještaju UN-a, grupa ga nije službeno proglasila “emirom” zbog osjetljivosti na zabrinutosti talibanskih vlasti u Afganistanu, koje nisu htjele priznati da je Zawahiri ubijen od američke rakete u kući u Kabulu prošle godine, navodi se u izvještaju UN-a.

Osim toga, kako navode, sunitska islamistička Al-Kaida je osjetljiva na pitanje Adelovog prebivališta u pretežno šiitskom Iranu.

-Njegova lokacija postavlja pitanja koja imaju veze s ambicijama Al-Kaide da uspostavi vodstvo u globalnom pokretu suočenom s izazovima ISIL-a – navodi se u izvještaju UN-a.

Adel (62) je bivši potpukovnik egipatskih specijalnih snaga i lik stare garde Al-Kaide.

Pomogao je u izgradnji operativnih kapaciteta grupe i obučio neke od otmičara koji su sudjelovali u napadu na SAD 11. rujna 2001., prema Američkom projektu za borbu protiv ekstremizma.

– Saif je jedan od najiskusnijih profesionalnih vojnika u svjetskom džihadskom pokretu, a njegovo tijelo nosi ožiljke bitke – napisao je Soufan u članku iz 2021. godine za CTC Journal Centra za borbu protiv terorizma West Point.

– Kada djeluje, čini to s nemilosrdnom učinkovitosti – rekao je, prenosi France24 pozivajući se na druge strane medije.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?