Zakon kojim će u realnom sektoru povećati plaće do 400 KM

Povećanje plaća u realnom sektoru, u iznosu do 400 KM, prijedlog je Udruge poslodavaca FBiH.

Očekivanja su da će se prijedlog naći na dnevnom redu prve sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Svako povećanje plaće značajno i dobro dođe posebno sada kada je potrošačka košarica gotovo 3.000 KM, kaže Danko Damjanović, koji je zaposlen u realnom sektoru.

Manje bih razmišljao o svakodnevnim životnim izdacima, mjesečnim izdacima lakše bi se pokrivali ti troškovi pogotovo mladim osobama perspektivnim. Netko će povećati 100 maraka, neko 200, netko 300, maksimalno do 400 maraka, a da na taj dio se ne plaća ovaj visoki stupanj ovih doprinosa odnosno samo da se plate 11 posto za doprinose za MIO, izjavio je za BHRT Danko Damjanović.

Kako bi povećali plaće radnicima poslodavci očekuju rasterećenje, odnosno smanjenje doprinosa.

Udruga poslodavaca Federacije BiH iniciralo je izmjenu dva propisa, zakon o doprinosima i zakon o porezu na dohodak što bi omogućilo povećanja plaća radnicima u realnom sektoru do 400 maraka, rekao je predsjednik Udruge poslodavaca Županije Sarajevo Ećo Suhad.

Vlada je odbila naše zahtijeve odnosno prijedloge ovih rješenja. To naravno nije obavezujuće za zastupnike, ali za sada je stav Vlade negativan, a mi radimo dalje da pojasnimo svim parlementarnim strankama da su ova rješenja nužna i da trebaju doprinjeti poboljšanju standarda radnika, kazao je za BHRT Mario Nenadić iz Udruge poslodavaca FBiH.

Poslodavci su uvidjeli da gube kvalificirane radnike i nastoje ih zadržati, smatra sugovornik.

Samo povećanje plaća određenih grupacija apsolutno doprinosi bar njima nešto boljem životu u BiH, smatra Žarko Papić iz Inicijative za bolju i humaniju inkluziju.

Iz Udruge poslodavaca FBiH očekuju da će se ovi zakoni uskoro naći na dnevnom redu Zastupničkog doma Federalnog parlameta, prenosi Jabuka.tv

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?