Snimka norveških beba šokirala Amerikance: “Zar tamo nitko ne otima djecu?”

Poznato je da bebe u nordijskim zemljama spavaju na zraku već stotinu godina, odnosno otkad je epidemija tuberkuloze zahvatila Island početkom 20. stoljeća, ali to je prizor koji mnoge turiste i danas šokira. Australac Olly Bowman snimio se kako prolazi ulicom kraj desetak kolica u kojima spavaju bebe, unatoč niskim temperaturama. Za to vrijeme njihovi roditelji opušteno sjede u kafićima.

“Još jedan dan u Norveškoj, još jedna grupa beba ostavljenih vani na hladnoći. Pogledajte koliko ih je”, kaže Olly u videu pa pojašnjava zašto roditelji u Norveškoj slijede tu praksu.

“Pomaže im s disanjem i čini ih neovisnijima. To je razlog zbog kojeg Norvežani napuštaju domove svojih roditelja ranije nego mladi u bilo kojoj drugoj zemlji”, istaknuo je.

Snimka je šokirala mnoge gledatelje, ponajviše Amerikance.

“Zar tamo nitko ne otima djecu? Ja bih bila tjeskobna”, “Ovo mi nikada neće biti jasno”, “Voljela bih živjeti ovdje, čini se da je prilično sigurno”, neki su od komentara.

Tradicija se prenosi s generacije na generaciju
1926. islandski liječnik David Thorsteinsson objavio je pedagošku knjigu u kojoj je tvrdio da bi roditelji trebali pustiti svoju djecu da spavaju vani u svojim kolicima kako bi bila na svježem zraku, čak i po hladnom vremenu, i tako ojačala svoj imunološki sustav. Tradicija se prenosi s generacije na generaciju, a uobičajeno je vidjeti kolica s uspavanim bebama parkirana ispred kuća, stanova, pa čak i tvrtki u Norveškoj, Danskoj i na Islandu.

Finska studija iz 2008. pokazala je da su djeca “dulje drijemala vani u usporedbi s drijemanjem u zatvorenom prostoru”. Međutim, postoji rizik od hipotermije po hladnom vremenu, pa je ključno toplo odjenuti bebe.

“Temperatura beba može pasti četiri puta brže nego kod odraslih i mogu postati hipotermične”, rekla je dr. Jennifer Shu, pedijatrica iz Atlante, a prenosi Daily Mail.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?