Kinezi u BiH grade tvornicu gipsanih ploča, investicija od 100 milijuna KM

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je u Banjaluci s upravom poduzeća RiTE “Ugljevik” i predstavnicima kineske kompanije Beijing New Building Materials Public Limited Company (BNBM) o projektu izgradnje tvornice za proizvodnju gipsanih ploča i proizvoda od gipsa.


Projekat zajedno realiziraju RiTE “Ugljevik” i kineska kompanija na osnovu ugovora o dugoročnoj suradnji i osnivanju zajedničkog poduzeća, koji je potpisan početkom prošle godine.

BNBM je državna kineska kompanija, a vrijednost ove investicije iznosi 50 milijuna eura. Tvornica će zapošljavati minimalno 120 radnika, većinom iz Ugljevika, ali i iz drugih dijelova Republike Srpske.

U procesu odsumporavanja dimnih plinova u postrojenju koje je u termoelektrani “Ugljevik” pušteno u rad prije dvije godine kao nus-proizvod nastaje gips, koji će se koristiti u spomenutoj tvornici za proizvodnju gipsanih ploča i proizvoda od gipsa.

Predstavnici RiTE “Ugljevik” i kompanije BNBM su informirali ministra Đokića o tekućim aktivnostima vezanim za ovu investiciju, naglasivši da se projekat realizira planiranom dinamikom.

Ministar Đokić je rekao da je ovaj projekt od izuzetne važnosti za RiTE “Ugljevik”, jer, između ostalog, pruža dodatnu mogućnost da postrojenje za odsumporavanje kontinuirano radi, što je jako bitno sa stanovišta trenutnih i dolazećih izazova i ispunjavanja obaveza u pogledu dekarbonizacije energetskog sektora.

– Na taj način pokrećemo jednu novu industriju kojom ćemo, kroz još jedan proizvod, poboljšati efikasnost upotrebe uglja. Naše Ministarstvo i Vlada će nastaviti pružati podršku projektima ovog tipa, kojima treba dati prioritetan značaj – rekao je ministar Đokić.

Zaključeno je da je potrebno uvezati sve nadležne institucije u efikasan sistem djelovanja, kako bi se projekat uspješno priveo kraju te prevazišli mogući izazovi.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?