Hoće li radnicima biti više plaće?

Iako je bilo obećano da će se “na prvim sjednicama” Zastupničkog doma Parlamenta FBiH raspravljati o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH, ta točka nije uvrštena na dnevni red sjednice ovog doma, koja je zakazana za 15. ožujka.

Podsjetimo, inicijativu je, putem ovlaštenih predlagača, podnijelo Udruženje poslodavaca FBiH, a prethodno je usuglašena sa Savezom samostalnih sindikata (SSS) BiH, odnosno sa sindikatima iz realnog sektora. Radnici ovog sektora podnose najveći teret poskupljenja i s nestrpljenjem očekuju povećanje kućnog proračuna.

Nastavak agonije
Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, rekao je za „Avaz“ da će ovo udruženje iskoristiti sve raspoložive mehanizme kako bi pokušalo uvjeriti rukovodstvo Zastupničkog doma da do sjednice ove prijedloge zakona uvrsti na dnevni red.

– Ipak vjerujemo da će u konkretnom slučaju prevladati razum. Mi smo prethodnih skoro godinu, a posebno posljednjih nekoliko mjeseci, razgovarali s predstavnicima svih parlamentarnih stranaka i dobili uvjeravanja da su ovo dobri prijedlozi i da će se raspravljati na početku mandata nove parlamentarne većine – kazao je Nenadić.

Predloženi propisi
Ukoliko do toga ne dođe, dodaje, agonija će biti nastavljena jer do povećanja plaća neće doći.

– Poslodavci su predložili propise koji omogućavaju da se poveća neto primanje radnika, a da se država, s ciljem jačanja položaja radnika i njihovih obitelji, odrekne dijela doprinosa. Ovo je prilično raspravljeno i pojašnjeno u prethodnom periodu i zaista smo iznenađeni da se Zastupnički dom nema hrabrosti suočiti s tim i, ako se ovo ne dogodi, bojim se da bi to moglo rezultirati odlivom i iseljavanjem radne snage iz BiH – istakao je Nenadić.

Istog stava je i Samir Kurtović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

– Zajedno ćemo insistirati na tome da se ovo uvrsti na dnevni red. Vršit ćemo pritisak da se zastupnici što prije izjasne, jer bi s ovim izmjenama radnicima odmah došlo do povećanja plaća, ne bi se morao čekati 1. siječnja 2024. godine – kazao je Kurtović.

Konačan cilj
Konačan cilj izmjena i dopuna ovih zakona jeste povećanje svih plaća zaposlenih u realnom sektoru koje bi iznosilo od 100 do 400 KM. Prema predloženim izmjenama i dopunama dva zakona, na ove povećane neto plaće gospodarska društva i obrtnici plaćali bi samo umanjene doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje, što bi omogućilo da ukupno povećanje plaća ide direktno radnicima. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?