Proračun FBiH veći za milijardu maraka u odnosu na 2022. Na što će se potrošiti?

Federalno ministarstvo financija izradilo je dokument „Proračun Federacije BiH za građane za 2023. godinu“. Namjera je da se na jednostavan način prikaže kako se proračun planira, izrađuje, usvaja i izvršava. Postavlja se pitanje: Kako se novac troši i za što će se sve izdvojiti sredstva?

Dok su građani ušli u novu godinu praznih novčanika zbog enormne inflacije, proračun Federacije ove godine biće šest milijardi 725 milijuna KM. Proračun, u odnosu na prošlu godinu, veći za čak milijardu maraka, piše N1.

Iz Vlade Federacije među najznačajnijim planiranim transferima na prvom mjestu navode 164 milijuna za poljoprivredne poticaje. Poljoprivrednici poručuju: nije dovoljno.

“Zakonski je 3 do 6% za poljoprivredu, mi bismo bili zadovoljni sa 3%. Međutim, ove godine su stavili ispod… 3% je 202 milijuna, a ove godine je 164 tako da… to je razlika koja je manja od 3%. Očekujemo da se to ekspresno riješi da se završi s procedurama i da se počne s isplatama jer je sjetva na pragu”, kazao je Nedžad Bićo, Udruženje poljoprivrednika FBiH .

A za sjetvu potrebna značajna sredstva jer su neke cijene veće za 100%, pa i više. Osim novca za poticaje Vlada navodi i 159 milijuna za izgradnju brzih cesta, 20 milijuna za tunel Hranjen. Najavljuje se i novac za izgradnju bazena i sportskih dvorana. No, kažu ekonomski analitičari, sve je to daleko od potrebnih krucijalnih promjena.

“Ključna promjena koja nam je potrebna, a koju ne vidimo u budžetu je smanjenje učešća rashoda za administraciju, smanjenje broja zaposlenih da bi se više novca izdvojilo i za poljoprivredu, podršku privredu i eventualno razmišljalo o smanjenju proračuna kroz smanjenje opterećenja na gospodarstvo”, kazao je Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Tako se samo za službena putovanja izdvajaju tri milijuna maraka. S druge strane u ovoj godini umirovljenici očekuju povećanje izdvajanja za njih.

“Vladi smo rekli da ako se nastavi ovakav rast cijena ovim tempom da će se ponoviti prošlogodišnji scenario i da to neće zadovoljiti za elementarne potrebe života umirovljenika”, kaže Redžo Mehić, Savez udruženje penzionera FBiH.

U ovogodišnjem Budžetu prvi put su planirana sredstva za biomedicinski potpomognutu oplodnju i to 10 milijuna maraka. Također, planirano je i izdvajanje 1,5 milijuna KM za nabavku automobila za osobe s invaliditetom.

Iako se bilježi rekordan priliv poreza o trenutnoj situaciji govori podatak da izdaci za otplatu dugova iznose milijardu i 122 milijuna KM.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?