Reis Kavazović: Moramo biti spremni braniti ovu zemlju oružjem ako institucije padnu

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u intervjuu za MTV Igman u maniri radikalnog političara kazao je da Bošnjaci moraju pokazati da su na sve načine spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine. Dodao je da, ako one padnu kao što je to bilo ’92, moraju biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem.

Također, tijekom intervjua bilo je riječi i o pitanju Islamske zajednice u Sandžaku, stanju islamskog svijeta uopće, te pomoći Islamske zajednice narodu Turske i Sirije koji su pogođeni razornim potresima.

Govoreći o pomoći Turskoj i Siriji, reisul-ulema je istaknuo je da je Islamska zajednica na sergiji u BiH, zemljama regije i dijaspori skupila sedam milijuna KM koje će nakon razgovora s veleposlanikom Republike Turske u ponedjeljak biti uplaćene tamo gdje je najpotrebnije, odnosno, gdje je najpogodnije da bi se plasiralo na najbolji način, prenosi Preporod.info.

Govoreći o napadima na IZ i njene zaposlenike, reisul-ulema Kavazović je naglasio da je broj napada smanjen značajno u odnosu na raniji period.

Istaknuo je da je ranije bilo fizičkih napada, pucanja na ljude, bacanja bombi, ubojstava, paljenja tek obnovljenih džamija, kamenovanja, a da danas imaju uglavnom verbalne napade, koji nisu prisutni samo u Republici Srpskoj, već i u FBiH.

– Protivnici slobode govora nisu nestali niti će nestati, oni će uvijek biti tu prisutni. Oni bi da tri milijuna ljudi u Bosni koji nose glave na svojim ramenima, da misle njihovom glavom. To je nešto s čim se treba nositi, to su izazovi koji su pred nama. Mi kao Islamska zajednica smo toga potpuno svjesni. Ali, neka nitko ne misli da će Islamska zajednica šutjeti pred bilo kakvim pritiscima i pred bilo kakvim planovima koji bi mogli ugroziti prije svega mir i suverenitet ove zemlje i sigurnost ovog naroda – naglasio je reisul-ulema Kavazović.

O nepotpisivanju sporazuma Islamske zajednice s državom, reisul-ulema je rekao da je to postalo političko pitanje, iako to nije trebalo biti nikad. Istaknuo je da Islamska zajednica neće dozvoliti nikad da se trguje ovim sporazumom, da se bilo šta kompenzira za taj sporazum.

– Mi smo naglasili da nikada nećemo potpisati taj sporazum ako je predmetom trgovine. Čak iako ga oni potpišu, mi nismo spremni to uraditi sa saznanjem da je predmet kompenzacija. Nama je država i interes države preči od tog sporazuma – kazao je reisul-ulema.

On očekuje da će ovo pitanje biti riješeno. Dio odgovornosti prenosi na Islamsku zajednicu, jer u vremenu kada su sporazume rješavali SPC i Katolička crkva, odnosno Vatikan, Islamska zajednica nije bila zainteresirana za taj sporazum.

O problemima Islamske zajednice u Sandžaku, reisul-ulema je, između ostalog, kazao da je ulema bliža rješavanju postojećeg problema.

– Ovo je pitanje koje mora prije svega biti riješeno u Sandžaku, između uleme, a mi smo tu da im pomognemo – kazao je reisul-ulema.

Ratni huškač

O sjećanju na rat u Bosni i Hercegovinu, tijekom kojega je reisul-ulema Kavazović bio pripadnik Armije RBiH, a kasnije, kako je voditelj emisije rekao, kao muftija i uhićen i u logorima HVO-a, podsjetio je da su se Bošnjaci uspjeli obraniti i opstati, iako su svi očekivali njihov brzi propast.

– Taj proces stasavanja od bespomoćnosti do naroda koji ne možete poraziti je kod mene bio upečatljiv. Ta odlučnost naroda da se bori, da pruži otpor. Koliko će žrtava biti to je nešto drugo, ali otpor i odlučnost su me fascinirali… Ovdje je jako važno da mi razumijemo što nam se dogodilo, kako se dogodilo, kako smo od jednog naroda koji je bio osuđen na potpunu propast, uz velike žrtve, uz odlučnost da podnesemo te žrtve, stasali u narod koji je ostvario svoje ciljeve… Mi smo svi bili spremni žrtvovati se za našu domovinu… Današnja borba je u institucijama Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju. Moramo pokazati da smo na sve načine spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine, a ako one padnu, a imali smo to ’92., moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem – kazao je reisul-ulema Kavazović.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?