Cvijanović: BiH može opstati samo na dogovoru, nikako na sili i oružju

Predsjedavajuća i srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je za svaku osudu ratnohuškačka retorika poglavara Islamske zajednice Huseina Kavazovića.

Na zamolbu Srne da komentira Kavazovićevu izjavu da se “BiH brani u institucijama, te da ukoliko one “padnu”, zemlju treba braniti oružjem”, Cvijanović je odgovorila da ako već on, kao vjerski lider, nije u stanju promovirati toleranciju i suživot, onda bi se barem trebao suzdržati od prijetnji oružjem i zapaljivih izjava koje u njegovom slučaju više nisu pojedinačni incidenti, već pravilo.

– Zajedničke institucije nisu vlasništvo reisa i ne pripadaju samo jednom, već svim narodima u BiH. Sve dok se u Sarajevu bude ignorirala ova ustavna činjenica, a prijetnjama branio opstanak institucija, BiH neće imati bilo kakvu perspektivu – ukazala je Cvijanović.

Ona je naglasila da dejtonska BiH i zajedničke institucije mogu opstati samo na dijalogu i međusobnom uvažavanju, a nikako na sili ili oružju o kojem tako olako, nepromišljeno i neodgovorno govori reis.

– Sva sreća da lideri drugih vjerskih zajednica ne siju mržnju i prijetnje, ali za svaku osudu je i ovaj jedan – poručila je srpska članica i predsjedavajuća Predsjedništva BiH.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?