Hrvat otkrio najusamljenije mjesto na Zemlji, najbliži susjedi su astronauti

U južnom Pacifiku postoji točka koja se smatra najizoliranijim područjem na Zemlji. Od najbližeg kopna udaljena je više od tisuća kilometara, a otkrio ju je hrvatski znanstvenik.

Point Nemo je najizoliranija lokacija na svijetu. Nalazi se u sredini južnog Pacifika i udaljen je više od 2.500 kilometara od najbližeg kopna. Najbliži susjedi su otok Pitcair, Uskršnje otoke i Antarktik.

U blizini Point Nema, nazvanog po kapetanu iz romana Jules Vernea “20.000 milja pod morem”, gotovo da i nema života . Točka se nalazi u sredini mora, koje je zbog jake struje vrlo oskudno s bilo kakvim hranjivim tvarima. Jedini život koji su znanstvenici dosad otkrili vrijeba na morskom dnu, gdje vladaju bakterije i mali rakovi.

Za otkriće ove najudaljenije točke na našoj planeti “kriv” je hrvatski istraživač Hrvoje Lukatela. On je 1992. godine izračunao koordinate uz pomoć računarskog programa. Međutim, nikada nije posjetio Point Nemo. Zapravo, nitko ne zna da li ga je čovjek ikada posjetio. U 2018. godini najbliži su joj bili jedriličari Volvo Ocean Race.

Nemovi najbliži ljudski susjedi nalaze se svemiru. Međunarodna svemirska stanica lebdi na visini od blizu 400 kilometara iznad Zemlje, što njene astronaute svrstava među najbliže stanovnike ove točke.

Ovo udaljeno mjesto usred Pacifika povezano je sa svemirom na još jedan način. Svemirske agencije koriste ovo područje kao groblje za satelite i druge veće svemirske letjelice. Većina ih je izgorjela u Zemljinoj atmosferi prilikom pada, ali su neke od njih pale u more.

NASA-ina prva svemirska stanica, Skylab, i ruska stanica Mir našle su svoje posljednje počivalište u ovoj oblasti. Najvjerojatnije će se 2030. godine u ovo područje srušiti ostaci Međunarodne svemirske stanice.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?