Gorivo pojeftinilo, ali vala pojeftinjenja ostalih proizvoda nema

Litar goriva na benzinskim crpkama jeftiniji je za gotovo jednu marku u odnosu na njegovu cijenu koja je prošle godine u srpnju dostigla maksimum. I trgovci i proizvođači hrane i prijevoznici suglasni su da je riječ o značajnom smanjenju cijene goriva, ali da još nije vrijeme za nove cjenovnike. Pojeftinjenje goriva očito neće rezultirati nižim cijenama druge robe, piše BHRT.

Kada poskupljuje gorivo povećavaju se cijene svega ostalog. Kada se cijena goriva smanjuje nitko ne vraća cijene na staro. Građani ogorčeni, ali navikli na sve moguće izgovore.

Proizvođači hrane poručuju da se ne može sve posmatrati kroz kolebanja cijene goriva. To smanjivanje, dodaju, anuliralo je poskupljenje električne energije.

-To pojeftinjenje od 30 posto je praktično 1 posto. A u međuvremenu smo imali poskupljenje struje tako da sam siguran da se neće odraziti na pojeftinjenje cijena proizvoda u svim drugim sektorima. Jedino u sektoru prometa možemo očekivati neko pojeftinjenje usluga – pojašnjava Nemanja Vasić iz Mesne industrije Trivas, Prnjavor za BHRT.

Na formiranje cijena osim goriva, kažu ekonomisti, utiču i brojni drugi čimbenici. Na primjer meso, koje uvozimo iz Europe, drastično je poskupjelo. Znatno su uvećani troškovi za plaće. Tu je i inflacija.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?