Iz BiH došao u Metković, otvorio firmu za 10 kuna i “nabrao” 357 tisuća eura poreza: Evo kako ljudi varaju Hrvatsku!

Slučaj „poduzetnika“ iz BiH koji je otvorio firmu u Metkoviću pa je ostao dužan više od stotinu tisuća eura poreza zahvaljujući hrvatskim zakonima koji omogućuju lagano pokretanje posla, aktualiziralo je pitanje poreznih prevara u Hrvatskoj.

Slobodna Dalmacija tako piše kako je za otvoriti firmu u Hrvatskoj dovoljno da odabereš ime firme, odeš kod javnog bilježnika i ovjeriš nekoliko dokumenata, uplatiš pristojbu i otvoriš žiroračun.

Za sve ovo vam je potrebna samo osobna iskaznica ili putovnica. Nije potreban velik novac. Dovoljno vam je nešto sitniša za javnog bilježnika i takse. Potrebno je potom izraditi pečat, podnijeti zahtjev Državnom zavodu za statistiku za izdavanje obavijesti o razvrstavanju poslovnih subjekata. I to sve s mizernim temeljnim kapitalom od 10 kuna (1,33 eura). I to je dovoljno da se nađete u svijetu biznisa.

Slobodna piše kako je sve to rezultat toga što je još za vremena Milanovićeve Vlade država htjela omogućiti osnivanje tvrtke za skromnih 10 kuna kako bi se nezaposleni lakše zaposlili, odnosno kako bi u svijet biznisa ušli oni koji nemaju novca, ali imaju kvalitetne poduzetničke ideje i poduzetnički duh. Zbog svega toga prvu godinu porez se ne plaća. Nova firma je oslobođena PDV-a i poreza na dobit. Znači sve što zaradiš ostaje tebi. Državu ništa ne zanima tu prvu godinu, a to je privuklo i brojne prevarante, koji otvore firme, ne plate porez, a potom „zbrišu“.  

Kada istekne probna godina i dođe vrijeme obveze plaćanja PDV-a i poreza na dobit on jednostavno ugasi firmu. Ako je stranac zbriše u svoju matičnu zemlju, daleko od hrvatskog pravnog sustava“, piše Slobodna i navodi slučaj poduzetnika iz Prijedora, koji je iz BiH došao u Hrvatsku, otvorio je tvrtku u Metkoviću i ostao dužan porez. Njegova firma za trgovinu mobitelima i elektroničkom opremom državi je ostala dužna 357 tisuća eura poreza.

Nijedan sud mu ne može izvršiti prisilnu naplatu poreznog duga. Nema žiroračuna niti odgovorne osobe jer je firma za hrvatsko zakonodavstvo prestala postojati. A stotine tisuća kuna i eura potrošeni i država oštećena. Tako bi otprilike glasio “modus operandi” onih koji su se brzinski obogatili jer im je to dopustila “naivna” država Hrvatska. Nikome nije bilo ni na kraj pameti kada je donesen zakon o jednostavnim društvima s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.), da će upravo njegove labave odredbe omogućiti ilegalno bogaćenje na štetu državnog proračuna, ne samo hrvatskih državljana već i onih iz susjedstva i čitave regije koji su očito čuli da se kod nas može malo raditi i dobro zaraditi“, zaključuje u svom komentaru novinar Slobodne Dalmacije, a čitav članak možete pročitati OVDJE

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?