Suprotno očekivanjima, istraživanje pokazalo da mladi Francuzi itekako drže do obitelji

Francuski portal Le journal de l’economie piše kako je želja mladih za zasnivanjem obitelji veća nego nam se to može činiti na prvi pogled, prenosi narod.hr.

Model velike obitelji sve je samo ne zastario. Ponekad postoji pravi jaz između onoga što čitamo i realnosti. Dok jedni govore o tome da neće imati djecu zbog straha od globalnog zagrijavanja, drugi smatraju da je imati djecu najbolji način za brigu o zajedničkoj budućnosti.

Želja za djecom u Francuskoj puno veća od stvarnog nataliteta.

Tako, prema studiji koju je 2021. godine proveo Institut Kantar za Nacionalnu uniju obiteljskih udruga (Unaf), ispitanici u prosjeku žele ili bi željeli 2,39 djece.

Međutim, za 2022. ukupna stopa fertiliteta je samo 1,83 djece po ženi.

Portal navodi i rezultate istraživanja OpinionWay koje je naručio think-tank Familles Durables.

Prema ovoj dubinskoj studiji, kako svi izlazimo razdoblja pandemije, obitelj ostaje prioritet za one mlađe od 35 godina.

Tako ispitanici očekuju da država produlji porodiljni dopust, smatraju da je bračno savjetovanje da se spasi brak poželjno.

Većina (52%) ispitanika od 18-34 godine vjeruju da bračno savjetovanje može biti korisno za izbjegavanje rastave, u usporedbi s 27% među onima u dobi od 65 i više godina.

Suočeni s velikim utjecajem raspada obitelji na društvo u cjelini, pojavljuju se mnogi projekti za promicanje dijaloga unutar obitelji.

Stoga udruga Familya predlaže, u suradnji s Fondom općeg dobra, radionice za bračni ili obiteljski dijalog, podršku roditeljstvu ili emocionalnu i odnosnu edukaciju za najmlađe.

Prema studiji Familya koju je provela tvrtka Haatch, ulaganje jednog eura u sektor bračnog savjetovanja dovelo bi do izravne uštede za državu jer gotovo tri četvrtine (73%) potencijalnih rastava zapravo se može izbjeći zahvaljujući bračnom savjetovanju, prijenosi narod.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?