Sudac Branko Perić bio za oslobađanje Novalića, Hodžića i Solaka uz čudno obrazloženje

Nakon što su Fadil Novalić i drugi proglašeni krivim za kriminalnu nabavku 100 respiratora, sudac sumnjivog ponašanja Branko Perić napravio je do sada neviđen presedan u pravosuđu BiH. Nakon što je pročitana osuđujuća presuda Perić je insistirao da on pročita svoje izdvojeno mišljenje u kojem se ni u čemu ne slaže s osuđujućom presudom, prenosi Raport.ba.

Perić je kazao da je svjestan da to nije praksa, ali će ipak pročitati svoje izdvojeno mišljenje čija je suština da svaka zloupotreba ne mora biti i krivično djelo. Za Perića tužiteljioci nisu uspjeli dokazati da se osuđena trojka udružila kako bi na kriminalan način nabavila respiratore. Perić je kazao da su tužitelji kao dokaze iznijeli poruke iz Viber grupe iz kojih mnogo toga nije jasno. Kao primjer je naveo izvjesnog Asima.

Naime, cijela afera, podsjeća Raport.ba, krenula je Fikretovom porukom Novaliću: “Selam, gospodine Novaliću. Fikret Hodžić je, Asim je rekao da vam se javim”.

Iako je svima jasno o kojem Asimu se radi, Perić ističe da Sud to nije mogao znati niti tko je Asim, niti zašto je taj Asim važan. Perić je dalje naveo kako se Novalić trudio da u teška vremena nabavi prijeko potrebnu opremu. Dalje je istaknuo da nije bilo dokaza da su se Hodžić i Novalić ili Solak i Hodžić poznavali prije sporne nabavke. Naveo je i kako Novalić nije uradio ništa što bi prevazišlo njegova ovlaštenja u vrijeme krize te da su respiratori bili pitanje života ili smrti

“Premijeri nekih država nabavili su tisuće respiratora od kojih mnogi i danas stoje neraspakirani. Pa je li ih netko proganja za to”, rekao je Perić, izostavljajući činjenicu da su Novalić i ekipa nabavili fuš robu potpuno neupotrebljivu za pacijente, i to mimo procedura koje nalaže Zakon o javnim nabavkama. Međutim, Perić je kazao da nitko nije postavio kriterije kakvi ti respiratoiri trebaju biti, pa valjda zato nije ni važno što su neupotrebljivi.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?