Troškovi života četveročlane obitelji u BiH u ožujku 2.892 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za ožujak ove godine iznosi 2.892 KM.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za siječan 2023. iznosila je 1.208 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku). Minimalna plaća prema odluci Vlade FBiH je 596 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 41,77 posto, a minimalnom plaćom 20,61 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine kategorije: prehrana 43,36 posto, stanovanje i komunalne usluge 13,7 posto, higijena i održavanje zdravlja 8,09 posto, obrazovanje i kultura 10,72 posto, odjeća i obuća 12,44 posto, prijevoz 4,77 posto, održavanje domaćinstva 6,92 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz Službe za informiranje SSSBiH.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?