Borenović: Dodik laže, BiH se pridružila sankcijama protiv Rusije i uskladila vanjsku politiku s EU

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović na jučerašnjoj konferenciji za medije je izjavio da, koliko god je nekada istina, poput pravde, spora, kada-tad izađe na vidjelo.

– Istina je da se BiH pridružila sankcijama protiv Ruske Federacije i za to imamo argumente, činjenice i dokaze. Moj osnovni motiv zašto sam kao zastupnik izabran od naroda inzistirao na pitanju je li se BiH pridružila sankcijama protiv Rusije jeste da dođemo do istine, bez obzira na moj stav koji je dobro poznat, a to je da pokušamo ostati što više neutralni i izvan radara velikih sila – rekao je Borenović.

Tražio odgovore

Borenović je potvrdio da je odgovor na pitanje koji nije mogao dobiti od Vijeća ministara BiH, je li se BiH pridružila sankcijama, dobio od visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost i potpredsjednika Europske komisije Josepa Borrella.

– U prošlom mandatu sam tražio odgovore od predsjedatelja Tegeltije i ministrice Turković, u ovom od predsjedateljice Krišto i ministra Konakovića, ali institucije su odbile odgovoriti na pitanje zastupniku čitavu godinu. Za razliku od ovih domaćih vladajućih elita koje šute, u roku od nekoliko dana sam dobio odgovor od gospodina Borrella koji je vrlo konkretan i koji me uputio na službene dokumente EU o pridruživanju BiH protiv Ruske Federacije – rekao je Borenović.

Borba za istinu

Borenović je rekao da on nije navijač, nego netko tko se bori za istinu:

– A istina je takva da je jasno navedeno da je BiH značajno povećala svoju usklađenost za zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, posebno uskladivši se s izjavama i restriktivnim mjerama nakon, kako kaže g. Borrell, „ratne agresije Rusije na Ukrajinu“, te da se postotak opće usklađenosti povećao za više od tri puta. Potvrđeno mi je da se BiH uskladila s mjerama EU i Opće skupštine UN prilikom glasovanja o relevantnim rezolucijama vezano za „agresiju Rusije na Ukrajinu“ i glasala za suspenziju Rusije iz Vijeća za ljudska prava UN. Jasno je rekao da se BiH pridružila svim odlukama i svim izjavama visokog predstavnika, osim u jednom slučaju. Taj slučaj je, kako smo istražili, jer očigledno moramo i istraživati jer nemamo odgovore od institucija, izjava o godišnjici pada malezijskog aviona, što su povezali sa sadašnjim događanjima u Ukrajini – rekao je Borenović.

Deset paketa

Borenović je rekao da je EU donijela 10 paketa mjera protiv Ruske Federacije, iz kojih su proistekle 53 odluke Vijeća EU i izjave visokog predstavnika EU, a BiH se pridružila svakoj, osim u jednom, navedenom slučaju.

– Jedina zemlja koja se nije pridružila je Srbija, što je jasno iz dokumenata do kojih smo došli, što potvrđuje jasne stavove i izjave predsjednika Vučića i gospodina Borrella o tom pitanju – rekao je Borenović.

Rekao je da su odluke i mjere kojima se pridružila BiH vrlo konkretne i teške, da se radi o tisućama ljudi i stotinama subjekata, kojima se vlast u BiH, predvođena i SNSD-om i Miloradom Dodikom, pridružila.

– Ne može se on skloniti od odgovornosti, jer u kontinuitetu, i u prošlom i u ovom mandatu, čini vlast. I Dodik i Cvijanović, kao članovi Predsjedništva BiH zaduženi su i odgovorni za vanjsku politiku u kojoj sudjeluju kao predstavnici RS – rekao je Borenović.

Sankcije Putinu

Naveo je primjere mjera, poput sankcija predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, njegovom glasnogovorniku Dmitriju Peskovu, ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, ministru obrane Šojgou i mnogim drugim osobama.

– Ovdje je očigledno dozvoljeno lagati i hoću jasno kazati: Milorad Dodik laže. On se poigrava s emocijama naroda. Radi li to zato što nije bio sposoban da o ovim stvarima u Predsjedništvu BiH postigne konsenzus ili namjerno jednu stvar priča pred kamerama, a drugu radi, to je već drugo pitanje. Ali od EU, čijim sankcijama se BiH pridružila, dobio sam vrlo konkretan odgovor – rekao je Borenović.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?