Stojanović: Lendo samo kupuje vrijeme

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara (HDZ) danas je održala novi sastanak s potpredsjednicima Federacije BiH Refikom Lendom (SDA) i Igorom Stojanovićem (SDP), nakon čega je održana konferencija za medije, a tom prilikom Stojanović je izjavio da ne očekuje da Lendo u narednim danima promijeni mišljenje o formiranju vlasti u FBiH.

– Ne vidim što će se promijeniti. Ovo je kupovina vremena. Mi nemamo mehanizam kojim bi prevladali ovu situaciju. Status quo je i dalje i nemamo novih informacija o imenovanju vlade – rekao je Stojanović novinarima, dodavši da se Lendo i SDA SDA hvataju za slamku kako bi ostali u vlasti na nivou FBiH.

– Participirate 20 godina u vladi, ne nudite rješenja niti za unapređenje demokracije, a sada kada nemate partnere predlažete rješenja koja nitko nije vidio. Smatram to pokušajem hvatanja za slamku kako bi se ostalo u Vladi FBiH. Ne mislim da je to korektno i odgovorno. Lendo priča o rješenjima koja još nitko nije vidio. Lendo je i prije 45 dana pozvao u svom pismu predsjednike stranaka na sastanak i to se nije dogodilo. Bilo bi odgovorno, da ako je samo jedan kandidat za premijera bio kod predsjednice FBiH, ne pričate o političkim rješenjima koja nitko nije vidio već da nam ponudite novu parlamentarnu većinu i novog premijera kako bismo mogli ocijeniti, izjavio je Stojanović.

On je, kako prenosi Avaz, kazao da uprkos razgovorima, „daleko su od dogovora“, dodavši da neće uspjeti napraviti dogovor jer Lendo neće promijeniti odluku.

– Ne vidim nagovještaj da bi želio promijeniti odluku. Hoće li prije njega reagirati Schmidt? Mislim da treba sačekati. Nećete više čuti od mene da visoki predstavnik bilo što treba uraditi. Moja je želja da BiH donosi sama odluke bez međunarodnih predstavnika. Ipak, ovdje je činjenica da se parlamentarna većina ne može ispoštovati zbog odluke visokog predstavnika na dan izbora. Nažalost, mi danas taj jedan jedini ključ nemamo i zato smo u situaciji u kojoj jesmo, kazao je Stojanović.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?