Assange opasno blizu izručenja SAD-u nakon što je Visoki sud UK-a odbio žalbu

Reporteri bez granica (RSF) izrazili su zabrinutost zbog odluke Visokog suda Ujedinjenog Kraljevstva kojom je odbijena žalba osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea o nalogu za izručenje, čime se on opasno približio izručenju Sjedinjenim Američkim Državama, gdje bi se mogao suočiti s ostatkom života u zatvoru zbog objavljivanje povjerljivih dokumenata 2010. godine.

U pisanoj odluci na tri stranice izdatoj 6. juna, sudac Justice Swift odbio je svih osam osnova Assangeove žalbe na nalog za izručenje koji je potpisala tadašnja britanska ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel u junu 2022. godine.

To ostavlja još jedan posljednji korak u britanskim sudovima, jer odbrana ima pet radnih dana da podnese žalbu vijeću od dva suca, koji će sazvati javnu raspravu. Daljnje žalbe neće biti moguće na domaćem nivou, ali bi Assange mogao podnijeti slučaj Evropskom sudu za ljudska prava.

– Apsurdno je da jedan sudac može donijeti odluku na tri stranice koja bi Assangea mogla dovesti u zatvor do kraja života i trajno uticati na novinarstvo širom svijeta. Ne može se podcijeniti historijska težina onoga što će se dogoditi. Vrijeme je da se zaustavi ovo nemilosrdno ciljanje na Assangea i umjesto toga bi se trebalo zaštiti novinarstvo i sloboda medija – kazala je RSF-ova direktorica kampanja Rebecca Vincent.

Podsjetila je na njihov poziv predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Joeu Bidenu koji sada ima još veću hitnost nego ikada ranije u kojem ga pozivaju da odbaci ove optužbe i zatvori slučaj protiv Assangea te dopusti njegovo puštanje na slobodu bez daljnjeg odgađanja.

Supruga Juliana Assangea, Stella Assange, napisala je na Twitteru da će utorak sljedeće sedmice njezin suprug podnijeti ponovni zahtjev za žalbu Visokom sudu.

– Predmet će se zatim uputiti na javnu raspravu pred dva nova suca na Visokom sudu i mi ostajemo optimistični da ćemo pobijediti i da Julian neće biti izručen SAD-u gdje se suočava s optužbama zbog kojih bi mogao provesti ostatak života u strogo čuvanom zatvoru zbog objavljivanja istinitih informacija koje su otkrile ratne zločine koje je počinila američka vlada – napisala je.

Ovo je posljednja faza u više od tri godine pravnih postupaka pred sudovima Ujedinjenog Kraljevstva, dok je američka vlada iznijela svoj slučaj za izručenje Assangea kako bi mu se sudilo po 18 tačaka optužnice u vezi s WikiLeaksovim objavljivanjem stotina hiljada povjerljivih dokumenata koji su izvještavali o javnom interesu širom svijeta.

Iako je prvostepeni sud presudio da Assange ne treba biti izručen zbog mentalnog zdravlja, žalbeni sud je poništio odluku uzimajući u obzir diplomatska uvjeravanja američke vlade da će ga zaštiti.

Assange bi bio prvi izdavač koji bi bio procesuiran po Zakonu o špijunaži i suočava se s ukupnom kaznom od mogućih 175 godina zatvora.

RSF je jedina nevladina organizacija koja je pratila cijeli postupak izručenja uprkos brojnim preprekama. U aprilu generalnom sekretaru RSF-a Christopheu Deloireu i Vincent zabranjen je pristup Assangeu u zatvoru Belmarsh, gdje se nalazi u pritvoru više od četiri godine. RSF je nastavio tražiti pristup zatvoru i voditi globalnu kampanju za oslobađanje Assangea.

Ujedinjeno Kraljevstvo je rangirano na 26. od 180 zemalja u RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija za 2023. godine, dok su Sjedinjene Države rangirane na 45. mjestu.

Izvor: RSF

The post Assange opasno blizu izručenja SAD-u nakon što je Visoki sud UK-a odbio žalbu appeared first on Analiziraj.ba.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?