Kurti: Kosovo i Srbija imaju sporazum koji moraju primijeniti

Link na izvornu vijest

U najnovijim nemirima na Kosovu krajem svibnja ozlijeđeni su deseci pripadnika NATO-ovih mirovnih snaga i srpski prosvjednici sa sjevera Kosova. Do nemira je došlo nakon što su kosovske vlasti u općinske urede instalirale etničke albanske gradonačelnike. Gradonačelnici su izabrani na temelju izlaznosti od samo 3,5 posto nakon što su većinski Srbi u toj regiji bojkotirali lokalne izbore.

Kurti je u petak naglasio da se Kosovo “mora nositi s nasilnim ekstremistima, ultranacionalistima, desničarima koji vjeruju u “srpski svet” i to gledaju s ruskim svijetom…to su ljudi koji se dive Miloševiću ili Putinu”.

SAD i EU pozvale su ovog tjedna Kurtija da povuče gradonačelnike iz ureda te specijalne policijske jedinice koje su ih pomogle postaviti u sjevernim općinama. 

Kosovski premijer rekao je da je Kosovu “potrebna vladavina zakona i datum za izbore” i dodao je da bi Kosovo u međuvremenu moglo smanjiti prisutnost specijalnih policijskih jedinica ako “nasilni ekstremisti” prestanu s nemirima.

“Mislim da je to put naprijed, zajedno s intenzivnim dijalogom za provedbu sporazuma, a imamo sporazum koji moramo primijeniti”, rekao je Kurti. Kosovo i Srbija usuglasili su se u ožujku o provedbi sporazuma EU o normalizaciji odnosa, koji bi de facto donio međusobno priznanje, ali ga je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odbio potpisati. 

“To je veliko postignuće EU-a. Došli smo do situacije da Kosovo i Srbija napokon imaju sporazum o normalizaciji”, dodao je Kurti. 

Kurti sudjeluje na konferenciji “Europska Hrvatska: retrospektiva i prospektiva” u organizaciji hrvatskog eurozastupnika Tonina Picule u Dubrovniku. 

“Hrvatska je vodeći partner i saveznik i gledamo Hrvatsku kao vrlo uspješan primjer i u kontekstu Europske unije i članstva u NATO-u”, rekao je kosovski premijer. 

Kosovski premijer rekao je u Dubrovniku da je “Europska unija najvažniji projekt mira i prosperiteta od Drugog svjetskog rata” te da se uključio u dijalog sa Srbijom jer je to “organizirala Europska unija koja olakšava taj razgovor”. 

Ako se Kosovo želi približiti EU-u i NATO-u, morat će dati veću autonomiju općinama s većinskim srpskim stanovništvom, rekao je u utorak američki izaslanik na zapadnom Balkanu Gabriel Escobar. 

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?