Povijest Golfa u BiH: TAS ih je proizvodio skoro 40 tisuća godišnje

Link na izvornu vijest

Golf 2, jedan od, ne tako davno, najpopularnijih automobila u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu je prvi put proizveden prije 38 godina.

Tvornica Automobila Sarajevo ili skraćeno TAS bila je autoindustrija koja je proizvodila razna Volkswagenova vozila (Volkswagen Buba, Volkswagen Golf I, Volkswagen Golf II, Volkswagen Golf III, Jetta 1, Jetta 2 i drugi).

Tvornica je nastala 1969. godine sklapanjem partnerstva sa Volkswagenom, a suradnja je započela montažom Bube, nekadašnjeg najpoznatijeg Volkswagenovog modela. Tvornica se nalazila u Vogošći, a bila je u vlasništvu UNIS-a i VW-a.

Nakon osam godina proizvodnje prve generacije Golfa, u lipnju1985. godine sa proizvodnih traka u TAS-u u Vogošći sišao je prvi Volkswagen Golf druge generacije. Proizvodnja se ustalila na oko 25.000 vozila godišnje, a izvoz na osnovu kooperacije TAS-a pred rat je iznosio od 250 do 300 milijuna maraka, uz plan da se poveća na pola milijarde.

Godine 1988. godine bilo je zaposleno 3.109 radnika koji su proizveli 28.341 automobil, od kojih je 15.184 izravno bilo isporučeno Volkswagenu. Zasnovana na uspješnoj sedmogodišnjoj masovnoj proizvodnji, Volkswagen se pripremao za proizvodnju od 40.000 vozila. To je u sljedećoj 1989. godini skoro i ostvareno, gdje je do kraju godine proizvedeno 37.411 automobila. To je bila rekordna godina u proizvodnji Volkswagen Golfa u TAS-u, kada je u njegovoj proizvodnji bilo uključeno 3.500 radnika.

Primjerci Golfa koji su silazili sa proizvodnih traka TAS-a, u odnosu na one iz Njemačke, imali su posebne oznake po kojima se znalo da su bili proizvedeni u Jugoslaviji. Tako je Golf proizveden u TAS-u imao oznake: J, JL, JX, JD, JLD i JGL i na prednjoj strani bio je montiran grb Sarajeva. Ipak, u posljednjoj godini proizvodnje Golfa, pred samo izbijanje rata BiH, slovo J iz oznake je izbačeno koje je označavalo Jugoslaviju.

Polovina ukupne proizvodnje Golfa odlazila je na slovensko tržište, po 20 posto u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, a 10 posto proizvedenih Golfova prodavalo se u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. Globalno gledajući druga generacija Golfa jedan je od najuspješnijih automobila ikada sa 6,3 milijuna prodanih primjeraka u razdoblju od 1983. do 1992. godine.

Automobil Golf 2 proizvodio se u TAS-u sve do 1992. godine kada u Bosni i Hercegovini počinju ratna događanja, a tvornica biva prvo opljačkana, a zatim potpuno uništena. Prije izbijanja rata u TAS-u je bilo napravljeno nekoliko probnih primjeraka Golfa 3 koji nikad nije ušao u serijsku proizvodnju u sarajevskoj tvornici, upravo zbog početka rata – piše Avaz.ba.

 

The post Povijest Golfa u BiH: TAS ih je proizvodio skoro 40 tisuća godišnje appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?